Wi-Fi signaal verbeteren? Zo doet u dat!

Merkt u de laatste tijd dat het Wi-Fi signaal minder goed is? Dan kunt u natuurlijk bellen met uw provider, maar u kunt ook zelf uw Wi-Fi signaal verbeteren. Hoe kan ik hiermee aan de slag? Dat vertellen wij u uiteraard graag in dit artikel.

Meerdere oorzaken

Een slecht Wi-Fi signaal kan meerdere oorzaken hebben. Daarom is het belangrijk om de onderstaande stappen allemaal uit te voeren. Als u deze stap voor stap uitvoert, is de kans groot dat het signaal sterk verbetert. Merkt u nadien nog steeds dat het slecht is? Dan kunt u ook gewoon internet vergelijken en overstappen!

1. Controleer uw modem

In eerste instantie is het belangrijk om uw modem te testen. Daarvoor kunt u uw laptop, smartphone of tablet gebruiken. Speel een video af via het internet (dus bijvoorbeeld YouTube), via Wi-Fi, en doe een test op Speedtest.net. Via deze website kunt u controleren hoe hoog de snelheid is. Datzelfde kunt u vervolgens proberen op een computer met kabel.

Draadloos internet is altijd iets trager. Merkt u dat het aanzienlijk trager is? Dan kunt u uw modem wellicht resetten. Vaak doet dit al wonderen. Haal de stekker simpelweg uit het stopcontact en laat deze er circa 30 seconden uit. Zet ondertussen maar eens een bakje koffie voor uzelf! Stop de stekker vervolgens weer in het stopcontact. Als het goed is, start uw modem weer binnen enkele minuten op.

2. Zet uw modem op de juiste plek

Uw Wi-Fi signaal verbeteren kan vaak ook door uw modem simpelweg op de juiste plek te zetten. In de regel is het verstandig om uw modem hoog te zetten. Zet deze dus bij voorkeur niet op de grond, maar bovenop een kast. Ook is het belangrijk dat deze niet in een afgesloten kast staat. Stop uw modem dus ook niet in de meterkast, want dat zal negatieve effecten hebben op het signaal.

3. Een ander kanaal

Woont u in een flat? Dan betekent dat er ontzettend veel verbindingen zijn. Het kan dus geen kwaad om eens een ander kanaal uit te kiezen. Zo kunt u bij Ziggo bijvoorbeeld ook kiezen voor een 5G-verbinding. Deze verbinding wordt minder vaak gebruikt en is ook alleen geschikt voor smartphones, tablets en laptops vanaf 2014 of later. Oudere pc’s werken hier vaak niet op. Door te kiezen voor deze verbinding, heeft u minder snel last van haperingen. Zo kunt u uw Wi-Fi signaal verbeteren.

4. Antenne

Veel modems beschikken aan de achterzijde over een antenne. Als u deze antenne de juiste richting in wijst, zult u merken dat het signaal verbetert. Probeer eventueel verschillende richtingen uit om te kijken wat het beste werkt. Het kan namelijk nog weleens verschillen per modem.

5. Externe apparatuur

Werkt de Wi-Fi nog steeds slecht, ondanks al uw inspanningen? Dan kunt u eventueel ook nog kiezen voor externe apparatuur. Zo kunt u onder andere kiezen voor een Wi-Fi repeater, een Powerline adapter of Multiroom Wi-Fi.

Wi-Fi repeater

Met behulp van de Wi-Fi repeater kunt u het signaal simpelweg laten herhalen. Het bereik wordt simpelweg vergroot met behulp van dit externe apparaatje. Daarmee kunt u uw Wi-Fi signaal verbeteren in andere ruimtes en verder van uw modem af.

Powerline adapter

Een Powerline adapter bestaat uit twee of meerdere apparaatjes die het internetsignaal via het stopcontact versturen. Met behulp van een draad kunt u dit aansluiten op uw modem. Daarvoor heeft u dus geen geaard stopcontact nodig.

Multiroom Wi-Fi

Merkt u dat de Wi-Fi slecht is in uw woning? Dan kunt u kiezen voor Multiroom Wi-Fi. Dit bestaat uit een basisstation en een aantal losse boxen. Het signaal wordt verstuurd naar die boxen, waardoor het signaal flink verbetert. Dit is de all-in optie, maar is helaas ook vrij prijzig. Uw Wi-Fi signaal verbeteren kan op die manier wel reuze-eenvoudig.

Internet vergelijken?

Heeft u alles geprobeerd, maar wil niets werken? Dan is internet vergelijken misschien wel de beste optie. Overigens is dat sowieso verstandig, want bij nieuwe aanbieders kunt u weer profiteren van leuke welkomstkortingen! Doe de postcodecheck en controleer welke aanbieder het voordeligste is.

Plaats een reactie

1 × drie =