Wel of geen reisverzekering afsluiten?

Gaat u binnenkort op vakantie en wilt u graag een reisverzekering afsluiten? In sommige gevallen is dat verstandig, terwijl het in andere gevallen juist overbodig is. Daarom in dit artikel: wel of geen reisverzekering afsluiten?

Dekking van de reisverzekering

Een (doorlopende) reisverzekering biedt dekking tegen verscheidene kosten, welke weer zijn verdeeld in verschillende rubrieken. Hieronder volgen de meest voorkomende rubrieken. U kunt voor uzelf dan inschatten of dat wel of niet nodig is in uw situatie.

1) Buitengewone kosten

In het geval van ziekte, een ongeval of overlijden, redding of repatriëring spreekt men over buitengewone kosten. Buitengewone kosten kunnen fors oplopen, indien u naar een risicovol land gaat. Gaat u bijvoorbeeld bergbeklimmen of skiën? Dan kan het verstandig zijn om wél een reisverzekering af te sluiten. Gaat u daarentegen lekker op het strand liggen in Griekenland? Dan is de kans klein dat u iets overkomt. U zult in principe niets te maken krijgen met buitengewone kosten.

reisverzekering afsluiten wintersport

2) Ongevallen

In het geval van blijvende invaliditeit kunt u een soort schadeclaim indienen bij de verzekeraar. Echter hebben veel Nederlanders in Nederland ook geen ongevallenverzekering, dus waarom zou dat op reis dan plotseling wel moeten? Natuurlijk is de kans op een ongeval groter bij een skiën dan in platte Nederland. De kosten van geneeskundige hulp vallen hier overigens niet onder.

3) Medische kosten

Onder de medische kosten wordt verstaan: dekking van de kosten van medicijnen, artsen, ziekenvervoer, ziekenhuisopname en in sommige gevallen ook tandheelkundige hulp. In principe bent u in het buitenland al verzekerd. De basisverzekering biedt namelijk een werelddekking. Echter kan het voorkomen dat niet de volledige kosten worden gedekt. Als de behandeling in het buitenland namelijk duurder is dan in Nederland, zult u een gedeelte zelf moeten ophoesten. In dat geval kan het dus verstandig zijn om een reisverzekering af te sluiten. Ook hier kunt u letten op het land waar u heen reist. Zo zullen de medische kosten Indonesië juist lager liggen, terwijl het in Zwitserland, Canada of de Verenigde Staten juist hoger ligt. Informeer eventueel voorafgaand aan uw reis bij uw verzekeraar naar de kosten.

4) Bagage

Als uw bagage wordt gestolen op vakantie, is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Door een reisverzekering af te sluiten, kunt u een schadevergoeding indienen bij uw reisverzekeraar. Ook hiervoor is het verstandig om te kijken naar het land waar u naar toe reist. Als het een veilig land is, met weinig criminaliteit, is een reisverzekering vaak overbodig. Bovendien kunt u in Nederland ook geen geld claimen als uw spullen worden gestolen, dus waarom is het dan ineens nodig in het buitenland? Als u vooral dure spullen meeneemt op reis, zoals een fotocamera en een laptop, kan een reisverzekering natuurlijk handig zijn. Houd wel rekening me afschrijvingspercentages. U ontvangt dus in principe nooit het volledige aanschafbedrag terug.

bagage

5. Reis annuleren

Als u uw reis plotseling moet afbreken, bijvoorbeeld in geval van overlijden of ziekte, is het wel zo fijn dat u uw geld terugkrijgt. Om die reden kan een reisverzekering handig zijn. U zult daarvoor zelf het risico moeten afwegen: hoe groot is de kans dat u uw reis moet annuleren?

6. Geld meeverzekeren?

Over het algemeen is geld niet verzekerd. Wel heeft u soms de mogelijkheid om dit erbij te verzekeren. In landen met een grote dichtheid aan pinautomaten, is dat vaak overbodig. Pin bij voorkeur kleinere hoeveelheden in een keer. Pint u toch meer geld? Berg dit dan veilig op in de kluis van uw hotel.

Conclusie: wel of geen reisverzekering afsluiten?

Moet u wel of geen reisverzekering afsluiten? Dat is een keuze die u zelf moet maken. Op basis van de bovenstaande tips kunt u hopelijk gemakkelijker een keuze maken. Soms zal het helemaal niet nodig zijn, terwijl het in anderen gevallen juist wel handig kan zijn. Gaat u wel of geen reisverzekering afsluiten? Indien u wel een verzekering wilt afsluiten, kunt u hier reisverzekeringen vergelijken met behulp van onze handige vergelijkingstool.

Plaats een reactie

een + zes =