Wat is een e-SIM?

Misschien komt de term e-SIM u al wel bekend voor. Recent werd bekend dat de nieuwste iPhones van Apple, de iPhone XS, XS Max en XR, de mogelijkheid hebben om een e-SIM in te plaatsen. Helaas biedt, op moment van schrijven, nog geen enkele provider in Nederland dit aan. Hopelijk gebeurt dat op korte termijn wel. Wat is een e-SIM precies en hoe werkt het?

Waar staat SIM voor?

SIM staat voor Subscriber Identity Module. Inmiddels bestaat de SIM al ruim 27 jaar: de eerste simkaart kwam namelijk uit in 1991. Alhoewel de techniek in de loop der jaren hetzelfde is gebleven, is de simkaart zelf wel flink veranderd.

De simkaart is in loop der jaren flink veranderd

In de loop der jaren is de simkaart flink veranderd. De originele SIM-kaart was ontzettend groot in vergelijking tot de huidige simakaart. Vervolgens kwam de Mini-SIM. Deze was al een stuk kleiner. Vervolgens kregen we Micro-SIM en uiteindelijk de Nano-SIM. Laatstgenoemde zit tegenwoordig in alle nieuwere smartphones. Echter komt er nu weer een nieuwe variant: de e-SIM. Dit betreft geen fysieke kaart meer, maar is een chip welke is vast gesoldeerd aan het moederbord. Uw provider kan daar verbinding mee maken, zonder dat er daadwerkelijk een simkaart in hoeft te zitten.

Zo werkt de e-SIM

De e-SIM is een klein kaartje dat is vast gesoldeerd op het moederbord. In tegenstelling tot een normale simkaart, is deze variant te verwisselen. Echter kan informatie op afstand worden gewijzigd. Deze simkaart is in eerste instantie niet gemaakt voor smartphones, maar voor andere apparatuur. Hierbij kunt u denken aan medische apparatuur. Echter heeft de smartphonemarkt hier nu ook handig gebruik van gemaakt.

Apple biedt geen mogelijkheden om het geheugen uit te breiden. Daarom is er dus ook geen extra ruimte aanwezig voor een tweede simkaartje. Bij Android-toestellen kan dat vakje vaak gebruikt worden voor extra geheugen of voor een extra simkaart. Apple kiest dus voor de e-SIM. Helaas is het nog niet beschikbaar op de Nederlandse markt, dus we zullen daarvoor nog een beetje geduld moeten hebben.

De voordelen van een e-SIM

Providers vinden de e-SIM nog niet echt een goed idee. Overstappen van provider wordt daardoor nog gemakkelijker gemaakt. U hoeft namelijk niet eens meer uw simkaart te verwisselen. In feite wordt het net zo gemakkelijk als overstappen van energieleverancier. Bij energie vergelijken hoeft u tegenwoordig ook vrijwel niets meer te doen. Immers zegt uw nieuwe energieleverancier uw oude contract op. In feite gaan we straks dezelfde kant op met een e-SIM.

De voordelen voor de consument zijn daardoor ook duidelijk: overstappen wordt zo wel erg eenvoudig. U hoeft geen nieuwe simkaart aan te vragen, want dat werkt allemaal via de e-SIM. Ook hoeft u niet langer te priegelen om een nieuwe simkaart in uw smartphone te krijgen. Het wordt dus allemaal een stukje gemakkelijker. Bovendien hebben fabrikanten meer ruimte over voor de accu. Dat betekent dus dat nieuwere toestellen straks grotere accu’s kunnen krijgen. De smartphone kan daardoor weer langer mee.

E-SIM in Nederland

Zoals gezegd is de e-SIM nog niet beschikbaar in Nederland. Dat is natuurlijk ontzettend jammer. Momenteel werken onder andere de Google Pixel 2, Google Pixel 2 XL, de iPhone XS, de iPhone XS Max en de iPhone XR met deze techniek. Helaas worden deze fabrikanten dus nog een beetje tegengezeten door de Nederlandse providers.

Naar verluidt zullen Vodafone, T-Mobile en Tele2 echter binnenkort de e-SIM op de markt brengen. Het lijkt dus een kwestie van tijd te zijn. KPN geeft aan voorlopig nog geen voornemens te hebben. Wij verwachten echter dat als een provider dit gaat aanbieden, dat alle providers dit daadwerkelijk gaan doen.

Nieuwe smartphone kopen?

Wilt u graag een nieuwe smartphone kopen? Start direct met mobiele telefoons vergelijken en bekijk waar u de beste deal kunt vinden. U kunt eventueel ook een los toestel kopen en dit combineren met een sim only abonnement. Zo eenvoudig werkt het.

Plaats een reactie

2 − 2 =