Wat is assurantiebelasting en wanneer betaal ik dit?

Heeft u een aantal verzekeringen afgesloten? Dan is u misschien weleens opgevallen dat u assurantiebelasting dient te betalen. Wat is dit, bij welke verzekeringen moet ik dit betalen en wat is de hoogte van deze belasting?

Wat is assurantiebelasting?

In het geval van schadeverzekeringen dient u assurantiebelasting te betalen. In 2013 werd dit tarief vastgesteld op 21 procent. Dat is dus hetzelfde als de btw. U betaalt deze belasting aan de verzekeraar en zij dragen dit weer af aan de overheid. U betaalt de assurantiebelasting niet alleen over de poliskosten, maar ook over de administratiekosten en diverse andere kosten welke uw verzekeraar bij u in rekening brengt.

Eerder was deze belasting echter veel lager. Voor 2007 betaalden we hiervoor slechts 7 procent. Vanaf toen is deze belasting met een rap tempo verhoogd: in 2008 werd het verhoogd naar 7,5%, in maart 2011 naar 9,7% en in 2013 maakte het de grote sprong naar 21 procent.

Waarom moet ik dit betalen?

Assurantie wordt gezien als btw voor verzekeringen. U betaalt ook btw over veel andere producten en bij verzekeringen heeft dit simpelweg een andere naam. Deze opbrengsten gaan rechtstreeks naar de overheid, welke hier vervolgens weer verschillende zaken mee financieren.

Voor welke verzekeringen geldt dit?

U betaalt assurantiebetaling over de volgende verzekeringen:

Voor welke verzekeringen geldt dit niet?

Voor de volgende verzekeringen hoeft u géén assurantiebelasting te betalen:

  • Exportkredietverzekeringen;
  • Herverzekeringen;
  • Levens-, ongevallen-, invaliditeits- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen;
  • Luchtvaartuigen die bedoeld zijn als openbaar vervoermiddel in het internationale verkeer (privévliegtuigen uitgezonderd);
  • Transportverzekeringen;
  • Werkloosheidsverzekeringen;
  • Zeeschepen (pleziervaartuigen uitgezonderd).

Verzekeringen vergelijken?

Hoe lager het premiebedrag is bij een verzekeraar, hoe minder assurantiebelasting u ook betaalt. Immers is het een percentage van het kale verzekeringsbedrag. Verzekeringen vergelijken loont dan ook zeker. Via Pricewatch.nl kunt u verschillende verzekeringen met elkaar vergelijken. Op jaarbasis kunt u zodoende een flink bedrag besparen. Start daarom direct met vergelijken en bekijk wat u kunt besparen.

Plaats een reactie

7 + 4 =