Wanneer kan ik de winterbanden wisselen?

De winter staat weer voor de deur. Inmiddels liggen de wintersportbladen alweer op tafel en de nachttemperaturen zakken weer. De winterjas mag in ieder geval weer uit de kast getrokken worden. Het is dan ook belangrijk om te kijken naar de banden van uw auto. Wanneer kunt u de winterbanden wisselen? In dit artikel vertellen we het u graag.

Winterbanden wisselen is ontzettend belangrijk

De winterbanden wisselen is ontzettend belangrijk. Het zorgt namelijk voor meer grip op de weg tijdens winterse omstandigheden. Op ijs en sneeuw kunt u daardoor veel soepeler rijden, maar ook een koude weg is gemakkelijker begaanbaar met winterbanden. De remweg is bovendien veel korter dan wanneer u rijdt met zomerbanden.

In Nederland is het gebruik van winterbanden niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden. Wilt u naar Duitsland rijden tijdens de winter? Dan dient u verplicht winterbanden te hebben. Heeft u die niet? Dan riskeert u een boete.

Wanneer kan ik mijn winterbanden wisselen?

Goed: we weten nu dat winterbanden ontzettend belangrijk zijn. Wanneer kan ik de winterbanden wisselen? Veel mensen wisselen de banden pas als het gaat sneeuwen. Echter is dat niet de juiste keuze: bij temperaturen onder de 7 graden Celsius mogen de banden verwisseld worden. Vaak is dat dus vanaf oktober tot en met maart.

Het zachtere rubber is geschikter voor lagere temperaturen. Daarnaast is het profiel voorzien van lamellen, welke ervoor zorgen dat u extra grip op de weg heeft.

Zijn vierseizoenenbanden ook geschikt?

U kunt ook kiezen voor vierseizoenenbanden. Dat is een alternatief voor zomer- en winterbanden. Deze kunnen ieder seizoen onder uw auto. Echter heeft u dan wel sneller sneeuwkettingen nodig. Dat is natuurlijk vooral het geval als u naar het buitenland reist met uw auto. Vierseizoenenbanden blinken nergens echt in uit, maar zijn natuurlijk vooral geschikt voor eenieder die geen zin heeft om de banden te verwisselen.

Wat zijn andere belangrijke aandachtspunten?

De winterbanden wisselen is een ding, maar qua veiligheid bent u er nog niet helemaal. Er zijn namelijk ook andere zaken waar u op moet letten. Zo is het onder andere belangrijk om de bandenspanning regelmatig te controleren. Flinke schommelingen in de temperatuur kunnen ervoor zorgen dat de bandenspanning ook schommelt. Gedurende de wintermaanden is het daarom extra belangrijk om dit regelmatig te controleren. Dat is natuurlijk geen leuk klusje tijdens de kou, maar voor de veiligheid is het natuurlijk erg belangrijk.

Goedkope autoverzekering?

Gaat u de banden wisselen? Misschien is het dan ook tijd om te controleren of uw autoverzekering nog bij u past. Dat kunt u eenvoudig controleren via ons handige vergelijker. U kunt hier autoverzekeringen vergelijken. Daarmee kunt u namelijk veel geld besparen! Vergelijken is gratis. U heeft altijd nog 14 dagen bedenktermijn na uw overstap.

Plaats een reactie

een × een =