Autoverzekering

De meeste mensen betalen teveel voor hun autoverzekering, terwijl er talloze andere opties zijn waar ze uit kunnen kiezen. Kies daarom een autoverzekering op basis van onder andere je woonplaats, je leeftijd, je type auto en je aantal schadejaren.

 

Welke dekking heb ik nodig?

Je kunt kiezen uit verschillende autoverzekeringen. In de basisverzekering heb je keuze uit drie dekkingen. In de meeste gevallen heb jij niet de duurste dekking nodig. Wanneer je bijvoorbeeld al een relatief oude auto hebt, is dat niet per se nodig. Je kunt dan prima een WA-verzekering afsluiten (wettelijke aansprakelijkheid). Verder heb je nog keuze uit WA+ (beperkte casco) of allrisk (volledig casco). Hieronder lichten we de verschillende vormen toe.

WA (wettelijke aansprakelijkheid)

Als je een auto hebt, is deze autoverzekering verplicht. Het verzekert je tegen schade die je aanricht bij andere weggebruikers. Je kiest doorgaans voor dit type verzekering indien je auto tien jaar of ouder is. De premie voor een volledige dekking staat dan doorgaans niet meer in verhouding met de waarde van je auto.

WA+ (beperkte casco)

Een WA+, ook wel bekend onder de noemer beperkte casco, dekt net iets meer dan de basisverzekering. Het dekt niet alleen de schade die je mogelijk aanricht bij andere weggebruikers, maar ook dekt het tegen ruitschade of stormschade. Je kiest doorgaans voor deze variant indien je auto tussen de vier á acht jaar oud is. Dat is nog wel afhankelijk van de dagwaarde van je auto. Onder andere het merk of de toestand van je auto speelt hierin een rol.

Allrisk (volledig casco)

Indien je een vrij nieuw auto hebt (tot zo’n zes jaar oud maximaal) kun je doorgaans het beste een allrisk verzekering afsluiten. Het is de duurste autoverzekering die er is, maar het dekt ook alle schade. Het dekt niet alleen schade die jij veroorzaakt aan een ander zijn voertuig, maar het dekt ook alle schade aan je eigen auto. Dat is wel zo fijn als je een vrij nieuwe auto hebt die aardig veel geld heeft gekost.

Hoe wordt de premie van mijn auto berekend?

Als je een autoverzekering vergelijken gaat, wil je natuurlijk weten hoe die berekening in elkaar steekt. Het is afhankelijk van een aantal factoren. In eerste instantie wordt er gekeken naar dekking. Hoe beter je verzekerd bent, hoe hoger je premie ook is. Daarnaast wordt er ook gekeken naar je leeftijd, de regio waar je woonachtig bent, het aantal schadevrije jaren, het type auto en het aantal kilometers dat je aflegt. Tevens kan er gekeken worden naar het aantal jaren dat je je rijbewijs bezit. Beginnende bestuurders hebben minder ervaring en betalen doorgaans iets meer premie.

Een hogere premie voor jonge bestuurders

Jonge bestuurders veroorzaken, statistisch gezien, vaker ongelukken. Dat komt enerzijds door de leeftijd en anderzijds doordat zij nog weinig ervaring hebben in het verkeer. Over het algemeen kunnen zij minder goed situaties inschatten. Bestuurders tot 24 jaar hebben daarom te maken met een premietoeslag. Ook wordt er vaak een hoger bedrag aangerekend voor het eigen risico.

Bekijk de voorwaarden als je een autoverzekering vergelijken gaat

Iedere autoverzekeraar heeft zo haar eigen voorwaarden. Als je een autoverzekering vergelijken gaat, is het raadzaam om de verschillende voorwaarden goed door te nemen. Je kunt bijvoorbeeld kijken welk bedrag je ontvangt indien je je auto total loss rijdt. Ook kun je kijken naar de veiligheidsklasse van je auto en de daarbij behorende dekking. Bij enkele autoverzekeringen dien je ook eigen risico te betalen indien je schade veroorzaakt. Houd daar ook rekening mee.

Aanvullende autoverzekering vergelijken

Diverse verzekeringsmaatschappijen bieden ook nog enkele aanvullende verzekeringen aan. Je kunt hierbij denken aan inzittendenverzekeringen, rechtsbijstandsverzekeringen, pechhulpdekking of een no-claimbeschermer. Deze verzekeringen zijn stuk voor stuk niet verplicht, maar kunnen wel erg handig zijn indien je een ongeluk veroorzaakt.

Hoe kun je besparen op je autoverzekering?

Als je wilt besparen op je verzekering, kun je het beste een autoverzekering vergelijken. Vergelijk bij voorkeur jaarlijks, vlak voordat je contract afloopt. Je kunt dan namelijk een nieuwe deal scoren bij een volgende autoverzekeraar. Daarvoor kun je gebruik maken van onze handige rekentool. Een autoverzekering vergelijken was nog nooit zo gemakkelijk en je bespaart aanzienlijk in de kosten. Verder kun je nog besparen door je premie vooruit te betalen. Dat scheelt incasso- en transactiekosten. Je kunt tevens geld besparen door meerdere verzekeringen af te sluiten bij dezelfde verzekeraar. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering, een inboedelverzekering, een reisverzekering, een uitvaartverzekering of een zorgverzekering.

Nieuwe autoverzekering afsluiten?

Wil je graag een nieuwe autoverzekering afsluiten? Maak dan gebruik van onze rekentool. Als je een autoverzekering vergelijken gaat, kun je deze direct afsluiten door te klikken op de oranje knop. Je wordt dan direct doorverwezen naar de verzekeraar. Hier kun je je autoverzekering afsluiten. Houd hierbij altijd je schadevrije jaren bij de hand. Ook je meldcode moet je bij de hand houden. Deze code vind je op het kentekenbewijs van je auto.