Aansprakelijkheidsverzekering

Met behulp van een aansprakelijkheidsverzekering kun je onverhoopte schade betalen die je per abuis veroorzaakt bij een ander (thuis). Er zijn talloze verzekeringmaatschappijen waar je uit kunt kiezen, maar voor welke kies je precies? Je kunt via de onderstaande rekentool een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken op basis van verschillende factoren.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Met een aansprakelijkheidsverzekering kun je schade dekken die jij bij iemand anders veroorzaakt. Dat kan bijvoorbeeld zijn letselschade of materiële zaken. Je kunt al snel schade bij iemand aanrichten zonder dat je het ook maar door hebt. Als bijvoorbeeld de waterleiding knapt in jouw huishouden, en dit lekt door naar de buren, ben jij hier aansprakelijk voor. Alhoewel je dat niet direct zelf veroorzaakt hebt, komt het wel uit jouw huis én jij bent aansprakelijk voor wat er in jouw huis gebeurt. Daarom kun je het beste een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken. Op die manier voorkom jij eventuele hoge kosten waar je mee te maken kunt krijgen indien zoiets jou overkomt.

Is het verplicht?

Alhoewel deze verzekering niet verplicht is, is het wel raadzaam om deze af te sluiten. Je betaalt jaarlijks slechts een premie van zo’n 50 euro per jaar, waarvoor je tot een bedrag van 1,25 miljoen euro of meer verzekerd bent. Dat is ontzettend veel. Indien je echt in de problemen komt, door bijvoorbeeld bij ongeluk een stuk antiek gebroken te hebben, kun je eindeloos blijven betalen. Dat had je dan allemaal kunnen voorkomen door voor een aantal euro per maand een verzekering af te sluiten.

Waar let je op?

Als je een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken gaat, moet je rekening houden met een aantal elementen: de hoogte van het eigen risico, wat is er wel of niet meeverzekerd, tot welk bedrag ben ik verzekerd en beoefen ik een intensieve sport die wellicht niet onder de clausule valt? Dat laatste behoeft waarschijnlijk nog wat uitleg: enkele sporten zijn bijzonder gevaarlijk. Daardoor rekenen aansprakelijkheidsverzekeringen een hogere premie indien je bepaalde sporten beoefent. Raadpleeg daarvoor de verzekeraar of neem contact met ons op.

Is mijn gezin meeverzekerd?

Over het algemeen dekken aansprakelijkheidsverzekeringen meerdere personen binnen een huishouden. Gezinsleden, inwonende en uitwondende studerende kinderen tellen doorgaans ook nog mee. Vaak kun je ook je huisdieren nog meeverzekeren. Dat bedrag verschilt weer per diersoort.

Hoe kan ik besparen op mijn aansprakelijkheidsverzekering?

Als je een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken gaat, kun je kijken of je je ook direct kunt verzekeren voor een inboedel- of opstalverzekering. Je kunt dan vaak een korting ontvangen, omdat je meerdere verzekeringen afsluit bij dezelfde aanbieder. Dat kan aanzienlijk besparen in de kosten.

Hoe kan ik een schade claimen?

Een schade claimen gebeurt niet zo vaak. Gemiddeld dient iemand eens per 25 jaar een schadeclaim in. Dat is maar goed ook, want anders zouden de premies ook veel hoger zijn. Velen claimen helemaal geen schade, omdat zij onbewust denken dat bepaalde schades niet binnen de verzekering vallen. In die gevallen is het altijd raadzaam om gewoon contact op te nemen met de verzekeraar. Als je een schadeclaim wilt indienen, is het altijd raadzaam om de bonnetjes bij de hand te hebben. Verzamel bovendien ook bewijs bij schade, zoals foto’s van de schade en mogelijk ook getuigenverklaringen. Je schadeclaim kun je vervolgens gewoon indienen bij je verzekeraar.

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken en overstappen

Wil je nu graag ook een aansprakelijkheidsverzekering vergelijk en direct overstappen? Via de tabel bovenaan deze pagina kun je gemakkelijk en snel kiezen tussen een verzekeraar. Je kunt gebruik maken van de verschillende filters, zodat je alleen een overzicht treft van de aansprakelijkheidsverzekeringen die voor jou interessant zijn. Vul hierbij de rekentool zo volledig mogelijk in. Voer je postcode, gezinssituatie, geboortedatum en dekkingsgegevens. Je krijgt dan direct een compleet overzicht van de meest actuele verzekeringstarieven. Een aansprakelijkheidsverzekering kun je vervolgens direct afsluiten via de oranje knop.