Vaste of variabele tarieven: waar kies ik voor?

Veel overstappers vragen zich af of zij moeten kiezen voor vaste of variabele tarieven. Wat is verstandig én wat is het meest voordeligste? Als u een tarief voor een bepaalde periode vastzet, bent u ervan verzekerd dat u altijd dat tarief betaalt. Echter kunnen de prijzen ook dalen: dan lijkt een variabel tarief voordeliger. Lastig hè?

Vaste tarieven

Bij vaste tarieven heeft u veel duidelijkheid gedurende de contractperiode: deze liggen simpelweg vast. Iedere energieleverancier biedt zo’n beetje iedere maand weer nieuwe energietarieven. Het moment van afsluiten wordt daarmee erg bepalend, indien u kiest voor een vast tarief.

Variabele tarieven

Variabele tarieven bieden niet de duidelijkheid die u gewend bent. Immers kan het tarieven nu dalen of stijgen. In de regel wordt het tarief tweemaal per jaar aangepast: per 1 januari en per 1 juli. Dalen klinkt natuurlijk gunstig, maar over het algemeen betaalt u nog vooralsnog meer dan bij een vast energietarief. Met variabele energietarieven bent u maar zelden goedkoper uit. Dat heeft ermee te maken dat deze contracten vaak zijn gebonden aan direct opzegbare contracten. Ook ontvangt u geen welkomstkorting, indien u kiest voor een contract met onbepaalde looptijd.

Vaste of variabele tarieven: vast is vaak het voordeligst

Over het algemeen is het vaste energietarief het voordeligste. De prijs die u uiteindelijk betaalt verschilt per energieleverancier. Voor de actuele tarieven kunt u energie vergelijken. Naast de vaste of variabele tarieven zijn er namelijk ook nog andere variabelen die bijdragen aan de energieprijs. Zo biedt de ene aanbieder een scherper energietarief, de andere aanbieder een hogere welkomstkorting én levert de andere energiemaatschappij enkel duurzame energie. Daarom mag een goede vergelijking ook niet ontbreken.

Bereken wat het meest voordeligste is uw situatie

Als u gaat kiezen tussen vaste of variabele tarieven, is het belangrijk dat u simpelweg berekent wat in uw geval het voordeligste is. Dat kunt u gelukkigerwijs gemakkelijk in een overzicht plaatsen door gebruik te maken van onze handige energievergelijker. Op basis van uw verbruik en woonplaats biedt de energievergelijker direct een overzicht met de verschillende energieleveranciers. De goedkoopste aanbieder in uw situatie staat altijd bovenaan.

Huishoudens die vaak weinig gas en stroom verbruiken, kunnen over het algemeen het beste kiezen voor een hoge welkomstkorting. Verbruikt u daarentegen juist veel energie? Dan is het vaak verstandiger om een energieleverancier te kiezen met een scherp leveringstarief.

Welkomstkortingen gelden alleen bij vaste contracten

Als u gaat kiezen tussen vaste of variabele tarieven, is het belangrijk om te weten dat de welkomstkorting alleen geldt bij contracten met een bepaalde looptijd (een vast contract). U dient uw contract dus minimaal een of drie jaar af te sluiten. De eenmalige welkomstkorting is over het algemeen het meest voordeligste bij een jaarcontract. In verhouding profiteert u dan het meeste.

De juiste contractduur

Een eenjarig contract is in de regel de beste optie. U ontvangt namelijk een hoge welkomstkorting en bovendien zit u niet te lang vast aan eenzelfde aanbieder. Na een jaar kunt u simpelweg wederom overstappen van aanbieder. Daarnaast vervalt uw welkomstkorting, indien u te vroeg overstapt. Kiest u voor een driejarig contract, maar bent u niet tevreden over uw energieleverancier? Dan zult u de contractperiode toch moeten uitzitten. Doet u dat niet? Dan ontvangt u geen welkomstkorting én dient u ook nog eens een opzegvergoeding te betalen. Dat is natuurlijk ontzettend zonde.

Vaste of variabele tarieven: wanneer kan ik overstappen?

Wilt u graag een nieuw contract én hierbij kiezen tussen vaste of variabele tarieven? Dan is het belangrijk dat u weet wanneer u kunt overstappen. Controleer daarom uw huidige contract. Hierop staat de looptijd omschreven. Beschikt u over een contract met onbepaalde looptijd? Dan kunt u kiezen tussen vaste of variabele tarieven bij een nieuwe energieleverancier. Ook wanneer uw contract binnen zes weken afloopt, heeft u de mogelijkheid om alvast over te stappen. Er geldt namelijk altijd nog een bedenkperiode van 14 kalenderdagen en een maand opzegtermijn.

Vaste of variabele tarieven? Kies voor vast!

Zoals u hierboven ook kunt lezen, is ons advies dat u kiest voor een eenjarig contract met vaste tarieven. Daarmee profiteert u simpelweg van een hoge welkomstkorting én scherpe energietarieven. Bovendien zit u niet al te lang vast aan dezelfde aanbieder.

Contract weer verlopen? Bezoek onze website opnieuw

Is uw contract inmiddels weer verlopen? Dan kunt u onze website simpelweg opnieuw bezoeken. U kunt wederom kiezen voor een jaarcontract én u kunt eveneens weer genieten van een welkomstkorting. Zo blijft u ieder jaar een ‘nieuwe klant’ voor een energiemaatschappij en profiteert u ieder jaar opnieuw van een scherp tarief.

Hulp nodig bij de keuze tussen vaste of variabele tarieven?

Twijfelt u vooralsnog tussen vaste of variabele tarieven? Of heeft u een andere vraag over onze website? Dan kunt u contact met ons opnemen via de contactpagina. Op werkdagen zijn wij tussen 09.00 en 17.00 uur bereikbaar. Uiteraard helpen wij u dan graag.