Tweedehands auto kopen? Hier kunt u op letten!

Wilt u graag een tweedehands auto kopen? Dan is het natuurlijk ontzettend belangrijk dat u deze auto goed controleert. Maar waar kunt u eigenlijk allemaal op letten? Waar kunt u op letten voordat u überhaupt een auto gaat bekijken? En waarop kunt u letten als u eenmaal bij de verkoper bent? En kunt u nog onderhandelen? In dit artikel leest u daar meer over.

Welke tweedehands auto past mij?

Als u een tweedehands auto wilt kopen, is het belangrijk dat u van tevoren alvast controleert wat voor u belangrijk is. Heeft u een auto nodig voor de boodschappen en voor korte ritjes? Dan is een klein model misschien al voldoende. Wilt u graag een auto waar u veel mensen in kunt vervoeren? Dan is een groter model natuurlijk wel zo comfortabel.

Daarnaast kunt u ook nog letten op het gewicht van de auto. Zwaardere auto’s zijn nu eenmaal duurder in de wegenbelasting en het is dus ook goed om hierop te letten. Ook vijfdeurauto’s zijn in de regel iets duurder.

Verder is het nog belangrijk om te letten op de verschillende opties van een auto. Kunt u bijvoorbeeld genieten van cruise control? Wilt u graag een automaat of een handgeschakelde auto? En is de airco ook echt noodzakelijk? Op basis van uw wensen, voorkeuren en het merk kunt u al iets gemakkelijker een keuze maken. Via de verschillende websites waar u een tweedehands auto kopen kunt, kunt u ook filteren op deze mogelijkheden. Die filtermogelijkheden zijn erg handig.

Afspreken met de verkoper

Heeft u een geschikte auto gevonden op het web? Dan kunt u een afspraak inplannen met de verkoper van de auto. Voordat u een afspraak maakt, is het raadzaam om eerst andere auto’s van dit bouwjaar te controleren. Komt de vraagprijs overeen? Als het veel duurder is, kunt u nog stevig onderhandelen. Is ‘ie juist erg goedkoop? Dan mankeert er misschien wel iets aan. Eventueel kunt ook informatie over de auto opvragen bij het RDW.

Als u eenmaal aangekomen bent, is het ook altijd verstandig om te vragen waarom de verkoper zijn auto verkoopt. Ook kunt u de verkoper vragen naar het onderhoudsboekje. Als de auto goed onderhouden is, is dat alvast een goed teken.

Eerste indruk van de auto

Als u een tweedehands auto kopen gaat, is de eerste indruk altijd ontzettend belangrijk. Controleer de auto goed aan de buitenkant. Maak daarom bij voorkeur ook altijd overdag een afspraak, zodat u bepaalde dingen niet over het hoofd ziet in de avonduren. Check of er krassen of deuken op de auto zitten.

Verder is het belangrijk om te letten op de naden van de deuren. Ook de achterklep en de motorklep moeten recht zijn. Is dat niet het geval? Dan kan het zijn dat de auto eerder schade heeft opgelopen. Check ook het interieur van de auto: is dit nog goed én stinkt het niet vanbinnen?

Ook kunt u het bandenprofiel nog even bekijken. Op een eerste oogopslag kunt u vaak wel zien of het nog een beetje nieuwe banden zijn. Controleer tevens nog of u eventuele roestplekken op de auto ziet.

Controle onder de motorkap

Als u een tweedehands auto kopen wilt, is het altijd belangrijk om onder de motorkap te kijken. Het is altijd belangrijk om te kijken naar de distributieriem. U kunt onder de motorkap zien wanneer deze voor het laatst vervangen. De vervanging daarvan is vaak erg prijzig, dus controleer dat goed. Ook kunt u de vloeistoffen controleren: is dit goed onderhouden en zijn deze bijgevuld? Op het motorblok mag u geen speren van olie- of vetdruppels zien.

Ter controle kunt u ook nog het chassisnummer bekijken. Dit is het identificatienummer van de auto. De nummers moeten overeenkomen met de achterkant van de motorkap. Indien dat niet het geval is, is de auto mogelijk gestolen.

Een testritje

Een testritje mag natuurlijk nooit ontbreken als u de auto mogelijk wilt kopen. Als u de auto goed wilt testen, is het raadzaam om een proefrit te maken van circa 20 minuutjes. Overleg dit met de eigenaar of dat mogelijk is. Is dat niet mogelijk? Dan moeten de alarmbellen alvast gaan rinkelen.

Als u een testritje maakt, is het natuurlijk van groot belang dat u let op verschillende aandachtspunten. Controleer van tevoren alvast of de motor al warm was. Indien dat het geval is, kan het zijn dat de auto niet goed start als deze koud is. De verkoper heeft de auto in dat geval mogelijk al even laten warmdraaien. Normaliter zou de motor zonder onderbrekingen moeten kunnen starten als die koud is.

Als alles goed is, hoort u geen rare geluiden te horen. Ook wanneer u over drempels rijdt, is het van belang dat u geen rare geluiden hoort. Is dat wel het geval? Dan is er mogelijk iets geks aan de hand met de auto.

Check ook of alle functies van de auto naar behoren functioneren. Werkt de airco bijvoorbeeld en gaan de ramen goed open? Werken de knipperlichten en werkt de mistlamp ook? Een goede controle is onmisbaar.

Een stevige onderhandeling

Eerlijk is eerlijk, niet iedereen is een goede onderhandelaar én dat geeft natuurlijk ook niets. Als u een tweedehands auto kopen gaat, kan het wel handig zijn om iets af te dingen van de prijs. Noem vooral de nadelen van de auto en mogelijk kunt u nog iets van de prijs afhalen. Als u merkt dat de verkoper graag van zijn auto af wilt, bijvoorbeeld omdat hij al een nieuwe auto heeft, biedt dat u een goede onderhandelingspositie. Doe wel een realistisch prijsvoorstel.

Heeft u de tweedehands auto gekocht?

Heeft u de tweedehands auto gekocht? Dan is het natuurlijk nog van groot belang dat u een goede autoverzekering uitkiest. Gelukkig kunt u autoverzekeringen vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Er zijn verscheidene autoverzekeraars waar u uit kunt kiezen. Maak een goede vergelijking en sluit uw autoverzekering direct online af.

Plaats een reactie

13 + 3 =