Tips voor een autovakantie

In de vakantiemaanden gaan we maar al te graag met de auto op vakantie. Het is en blijft een populair vervoermiddel. Echter is een goede voorbereiding natuurlijk ook wel zo fijn. Daarom leest u in dit artikel een aantal tips voor een autovakantie.

1. Controleer uw auto voor vertrek

Gaat u met de auto op vakantie? Zorg er dan voor dat u uw auto goed naloopt voordat u vertrekt. Een mankement aan uw auto kan zorgen voor veel problemen. Het kan dus verstandig zijn om uw auto te laten checken bij een garage. Vrijwel iedere autodealer kan een korte check doen voor enkele tientjes. Dat geeft toch iets meer zekerheid tijdens uw autovakantie. Laat uw auto ruim van tevoren controleren, zodat u nog voldoende tijd heeft om dit te laten repareren als er iets aan de hand is.

2. Neem alleen de noodzakelijke spullen mee

Tijdens een autovakantie kunt u natuurlijk ontzettend veel meenemen, vooral als u een grote kofferbak heeft. Toch is het belangrijk om alleen de noodzakelijke spullen mee te nemen. Een zwaardere auto verbruikt meer brandstof en bovendien slijten de banden sneller. Controleer hoeveel gewicht uw auto maximaal kan dragen. U vindt het maximale laadgewicht terug op het kentekenbewijs.

3. De juiste indeling van uw kofferbak

Het is ontzettend belangrijk om de zware koffers onderaan te stoppen. Lichtere spullen kunt u daar vervolgens bovenop zetten. Zorg ervoor dat uw koffers niet boven de rugleuning uitsteken, zodat u wel nog goed zicht houdt op uw achterruit.

4. Neem leuke spullen mee

Neemt u kinderen mee tijdens de autovakantie? Zorg er dan voor dat u een aantal leuke spulletjes voor hen meeneemt. Zo kunt u bijvoorbeeld een iPad meenemen of kunt u wat andere knutselwerken meenemen. Zorg er in ieder geval voor dat u niet afgeleid raakt als bestuurder.

5. Verplichte tools in het buitenland

In verschillende landen in Europa moet u verplicht veiligheidsuitrusting bij u hebben. Zo moet u soms een gevarendriehoek, een verbanddoos, veiligheidshesjes, reservelampjes, een alcoholtest of een brandblusser bij u in de auto hebben. Dat verschilt per land, dus ga dit goed na. Ook winterbanden zijn in bepaalde landen verplicht gedurende de wintermaanden.

6. Tolbadge

In veel Europese landen wordt bovendien tol geheven. Dan kan het wel erg handig zijn om een tolbadge in huis te halen. Gelukkig kunt u steeds vaker tol betalen per creditcard, maar ook kunt u contant betalen. Houd er rekening mee dat de wachtrijen hier vaak langer zijn. In Oostenrijk en Zwitserland heeft u een vignet nodig. Deze kunt u vaak bij snelwegovergangen kopen. Ook kunt u deze van tevoren online bestellen. Zo weet u zeker dat u deze in huis haalt.

7. Milieusticker

In bepaalde gebieden mag u ook niet rijden met een oudere auto. Eventueel kunt u een milieusticker aanvragen, zodat u kunt aantonen dat uw auto aan de milieuvoorwaarden voldoet. Voldoet u auto hier niet aan? Dan zult u een andere route moeten rijden.

8. Andere regels

In sommige landen gelden ook andere regels. Zo mag u in Spanje bijvoorbeeld niet in uw zwembroek rijden en moet u verplicht een reservebril bij u hebben. Ook rijden met winterbanden gedurende de zomermaanden in Italië levert een forse boete op. Lees daarom de regels van andere landen goed door, voordat je het land betreedt.

9. Rijd rustig door de bergen

Rijdt u tijdens uw autovakantie door de bergen? Zorg er dan voor dat u écht rustig rijdt. U moet er natuurlijk niet aan denken dat u met uw auto naar beneden dondert. Heuvels vragen ook om een andere rijstijl, want u zult vaak minder snel moeten schakelen. Daar waar u in Nederland gemakkelijk in de vijfde versnelling kunt rijden bij 80 kilometer per uur, is dat in heuvelachtig landschap niet het geval. U moet een lagere versnelling nemen, zodat u voorkomt dat de motor van uw auto oververhit raakt.

10. Controleer uw dekking in het buitenland

Tijdens een autovakantie kunt u natuurlijk pech krijgen. Indien dat het geval is, is het natuurlijk wel zo fijn om te weten of er een buitenlanddekking is binnen uw autoverzekering. U vindt deze dekking terug op de groene kaart. Dit is tevens het bewijs in het buitenland dat uw auto verzekerd is. Mocht u met een caravan gaan reizen, is het raadzaam om ook een caravanverzekering af te sluiten. U kunt hier autoverzekeringen vergelijken.

11. Toch pech gekregen?

Heeft u toch pech gekregen tijdens uw autovakantie, ondanks het feit dat u alles keurig gecontroleerd had? Dat kan natuurlijk voorkomen. Een lege accu, een niet startende auto of een lekke band is bijna niet te voorkomen. Ook laten mensen weleens hun autosleutel aan de binnenkant van de auto zitten. Verder kan een aanrijding met een andere auto natuurlijk ook voorkomen. Het is dan belangrijk dat u rustig blijft en de lokale autoriteiten inschakelt.

Uiteraard is het belangrijk dat u uw gevarendriehoek op weg plaatst. Neem tevens contact op met uw autoverzekeraar. Bij een WA-verzekering wordt niets aan uw eigen auto vergoed, indien u het ongeluk zelf veroorzaakt heeft.

12. Vervangend vervoer tijdens uw autovakantie?

Heeft u auto flinke schade, bijvoorbeeld door een aanrijding? Dan kunt u soms vervangend vervoer krijgen via uw autoverzekeraar. Bij een WA-verzekering is dat niet het geval, maar bij een beperkt-casco-verzekering of een allriskverzekering is dit vaak wel het geval.

Autoverzekeringen vergelijken?

Wilt u er zeker van zijn dat u goed verzekerd de weg op gaat, ook tijdens uw autovakantie in het buitenland? Zorg er dan voor dat alles goed zit met uw autoverzekering. Onder andere de juiste dekking is erg belangrijk. U kunt hier autoverzekeringen vergelijken. In het handige overzicht staat de aanbieder met de hoogste score bovenaan.

Plaats een reactie

elf − 10 =