Stormschade: tot in hoeverre ben ik verzekerd?

Stormschade: tot in hoeverre ben ik verzekerd?

Gisteren vond er een enorme storm plaats in Nederland. Vooral in het westen van Nederland was het weer extreem. Er kwamen veel schadeclaims binnen bij verzekeraars, maar waar bent u eigenlijk allemaal voor verzekerd? En wat betaalt u aan eigen risico?

Bij een hevige storm kan er veel schade ontstaan. Rondvliegende dakpannen, omgewaaide bomen en wateroverlast zijn slechts enkele voorbeelden. Stelt u zich eens voor, als een dakpan op de auto van uw ruit waait. Dat heeft grote gevolgen. Goed om te weten dat u voor bepaalde schadegevallen wél verzekerd bent. Andere gevallen juist niet.

Waar moet ik op letten?

Als u een schadeclaim wilt indienen, zal er een expert van de verzekering langskomen om de stormschade op te nemen. Het is van belang dat u het tijdstip registreert en dat u de stormschade niet voortijdig opruimt. Herstel de schade dan ook niet! Dat moet altijd in overleg met de verzekeraar.

Houd er ook rekening mee dat er pas sprake is van stormschade bij windkracht 9. De verzekeraars gaan uit van de metingen van het KNMI.

Welke stormschade wordt vergoed?

Een opstalverzekering verzekert de herbouwwaarde van uw woning. In het geval van stormschade keert de verzekering dus uit in het geval van takken die op uw huis vallen, vallende dakpannen of omgevallen schuttingen. Natuurlijk kan een storm ook waterschade veroorzaken. Ook dit wordt vergoed. Indien u alleen een inboedelverzekering heeft, wordt het al gauw lastiger. Indien er sprake is van achterstallig onderhoud, zijn verzekeraars ook voorzichtiger met uitkeren.

Stormschade aan auto

Indien u alleen een verplichte WA-verzekering hebt afgesloten, dekt de verzekering alleen de schade bij u bij anderen hebt veroorzaakt. Stormschade wordt dus niet vergoed. Als u echter een WA + beperkte casco hebt afgesloten, krijgt u wel een schadevergoeding. Uiteraard ontvangt u dat ook bij een allriskverzekering. Het is belangrijk dat u hiervoor uw polisvoorwaarden raadpleegt.

In sommige gevallen heeft stormschade wel invloed op uw premie en bij anderen niet. Vrijwel iedere verzekeraar rekent wel een eigenrisicobedrag. Dat bedrag wordt afgetrokken van de schadevergoeding. Het bedrag ligt vaak tussen de 225 en 500 euro. Ook dit kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden.

Stormschade beperken

Het zal ongetwijfeld niet de laatste storm zijn geweest in Nederland. U kunt zoveel mogelijk proberen om bij een volgende storm de schade zoveel mogelijk te beperken. Sluit de deuren en ramen van uw woning bij een negatief weerbericht. Ook kunt u een rondje lopen door het huis om te kijken naar eventuele loszittende zaken, waaronder dakpannen, schuttingen en schilderijen aan de muur. Maak bij voorkeur geen gebruik van de auto tijdens een storm. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Als u dus wel echt met de auto moet, is het belangrijk dat u uw beide handen goed aan het stuur houdt. Vermijd paden met veel bomen langs de weg. Parkeer uw auto ook niet onder een boom.

Lees hier meer over de autoverzekering.

Stormschade: tot in hoeverre ben ik verzekerd?
5.5 (55%) 4 votes

Een reactie plaatsen

achttien − drie =