Smartphoneverslaving? Zo komt u ervan af!

Heeft u er ook zoveel moeite mee om uw smartphone aan de kant te leggen? Dan bent u zeker niet de enige. In dit artikel leest u over verscheidene tips waarmee u van uw smartphoneverslaving af kunt komen! Verslaafd aan uw smartphone? Straks niet meer!

Waarom zijn we zo verslaafd aan onze smartphones?

Verslaafd zijn aan een smartphone. Het klinkt misschien een beetje gek, maar toch komt het ontzettend vaak voor. In bepaalde situaties is een smartphone natuurlijk ook wel erg handig. Soms heeft u uw pinpas helemaal niet meer nodig als u uw smartphone bij de hand hebt. U kunt immers tegenwoordig ook betalen en geld overmaken met uw mobiel. De multifunctionele apparaten zijn niet alleen praktisch, maar daarmee ook erg verslavend. U bent namelijk op ieder moment van de dag bereikbaar voor iedereen.

Hoeveel Nederlanders kampen met een smartphoneverslaving?

Veel Nederlands hebben hier ‘last van’. Uit onderzoek van het Algemeen Dagblad bleek dat 58 procent van 35.000 mensen moeite heeft met het wegleggen van hun smartphone. Een derde legt hun toestel weleens bewust weg en denkt er vervolgens niet meer aan. De rest heeft daar echter wel moeite mee. We grijpen steeds vaker naar onze smartphone. Kunnen we het een verslaving noemen?

Hoe kom ik van mijn smartphoneverslaving af?

Wilt u graag van uw smartphoneverslaving af? Dat kunnen we ons best wel voorstellen. Gelukkig kunt u daarvoor de onderstaande tips lezen! U zult al gauw merken dat u minder vaak naar uw smartphone grijpt.

1. Hoe vaak gebruik ik mijn smartphone nu?

Het is in eerste instantie belangrijk om uw smartphoneverslaving in kaart te brengen. Wellicht valt het allemaal wel een beetje mee, maar misschien bent u toch ook echt wel verslaafd. In de App Store en PlayStore kunt u verscheidene apps downloaden die daar inzage over geven. Het geeft aan welke apps u gebruikt, hoe vaak u uw smartphone ontgrendelt en hoe lang u uw smartphone gebruikt.

Checky en Space – Break Phone Addiction is verkrijgbaar voor Android en iOS. App Usage is ook te downloaden voor beide besturingssystemen, maar daarvoor dient u als iOS-gebruiker 2,29 euro neer te leggen. Voor Android-toestellen is de app wel gratis.

2. Vermijd games en verslavende spellen

Speelt u iedere dag weer leuke games, zoals Pokémon Go, Candy Crush of Fortnite? Dan is de oplossing vrij simpel: verwijder deze spelletjes! Immers: als u deze spellen niet op uw smartphone heeft, kunt u deze ook niet spelen.

Bent u geen spelletjesspeler, maar shopt u wel continu op Marktplaats of eBay? Dan kunt u deze apps ook verwijderen. Dat scheelt u ook nog eens veel geld, omdat u natuurlijk veel minder bestelt.

Deze tip vereist echter wel veel discipline. Probeer de apps niet weer opnieuw te downloaden! Als u er een tijdje vanaf bent, zult u al gauw merken dat u er geen behoefte meer aan hebt.

3. Schakel notificaties uit

Zit u in een gezellige groepsapp en krijgt u continu berichtjes? Dan is het raadzaam om notificaties eens helemaal uit te zetten. U wordt dan niet steeds verleid om weer te praten in de app. Als u de pushmeldingen allemaal eens uitzet, zult u al gauw merken dat u steeds minder met uw smartphone bezig bent.

4. Stel voor een maximumtijd in

Scrollt u het liefst de hele dag door uw social media berichten heen? Kunt u het niet laten om eventjes te kijken op Facebook en Instagram? Dan is het echt belangrijk dat u een tijdslimiet voor uzelf instelt. Spreek bijvoorbeeld met uzelf dat u slechts 20 minuutjes per dag uw social media accounts bekijkt. Ook tijdens etenstijd kunt u uw smartphone eens helemaal opzij leggen. U kunt dan ook weer eens met de rest aan tafel praten: hoe was de dag? Bij sommige apps kunt u zelfs een tijdslimiet instellen. Dat kan ook erg handig zijn. De toegang wordt immers vanzelf geblokkeerd.

5. Zoek een leuke hobby

Een smartphoneverslaving komt soms ook voort uit verveling. Steeds meer vriendengroepen zijn bij elkaar, maar zitten continu op hun smartphone. Zoek daarom ook eens een nieuwe hobby: wellicht zelfs met uw vrienden. Gaat u naar de sportschool? Laat uw smartphone dan thuis! Zo zult u al gauw merken dat u veel minder behoefte heeft aan uw smartphone.

Ondanks uw smartphoneverslaving tóch een nieuwe smartphone?

Wilt u graag, ondanks uw smartphoneverslaving, toch eens kijken naar een nieuwe smartphone? Dan kunt u gemakkelijk mobiele telefoons vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Als u wilt, kunt u ook een los toestel kopen in combinatie met een sim only abonnement. Daarmee vermijdt u een eventuele BKR-registratie en dat is wel zo fijn, indien u op korte termijn een andere lening wilt afsluiten. Een hypotheek valt daar ook onder.

Plaats een reactie

17 − zes =