iPhone vergelijken

iPhone vergelijken? Je bent bij Pricewatch op het juiste adres. Je leest hier alles over de verschillende modellen van het populaire Amerikaanse merk. Het was één van de eerste smartphones die daadwerkelijk een scherm kreeg die je kon aanraken. Het team van Apple heeft de iPhone destijds voor het eerst opgeleverd in 2007. Sindsdien zijn er talloze nieuwe modellen bijgekomen. De meest recente versies zijn de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. iPhone vergelijken? Lees dan gerust verder.

Uitgebreide mogelijkheden

De iPhone heeft naast de standaard functies, zoals bellen, sms’sen, muziekluisteren, foto’s en video’s maken, ook allerlei leuke apps die je kunt downloaden in de App Store. De iPhone draait sinds het begin al op iOS, wat staat voor iPhone Operating System. Hieronder volgen de verschillende edities die door de jaren heen zijn uitgekomen.

Original iPhone

De eerste editie van de smartphonereeks was de Original iPhone, welke ook wel bekend stond onder de iPhone 2G. In eerste instantie kon men nog geen apps downloaden in de App Store. Enkele maanden later werd dit toegevoegd met behulp van een update in het systeem. Daardoor konden mensen volop apps downloaden en daardoor werd het toestel steeds populairder. Inmiddels zijn er tientallen miljarden apps gedownload. Dit toestel was destijds helaas niet verkrijgbaar in Nederland.

iPhone 3G kwam naar Nederland

In 2007 kun je nog niet genieten van de eerste smartphone van Apple. Als je dat echt wilde, moest je afreizen naar de Verenigde Staten. Hier kon je dan een toestel aanschaffen. Gelukkig hoefde je niet lang te wachten op het nieuwe model. Halverwege 2008 kondigde het Amerikaanse merk een nieuw model aan: de iPhone 3G. Dit toestel was toentertijd alleen verkrijgbaar via de provider T-Mobile en daarmee had men een monopolie op de Nederlandse markt. Dit model kreeg een nieuwe iOS-versie en daarmee kreeg het tevens ondersteuning tot het 3G-netwerk. Toentertijd was dat een enorme verbetering ten opzichte van het vorige model. Dat is inmiddels alweer ouderwets, want tegenwoordig genieten we van het supersnelle 4G-netwerk. Binnenkort zal er zelfs 5G beschikbaar zijn.

Verbeterde 3G

In 2009 kwam er verbeterd model op de markt: de 3GS. In dit toestel zaten maar liefst twee processors, waardoor dit model bijna twee keer zo snel was als haar voorganger.

Een grote revolutie met de iPhone 4

De iPhone 4 zorgde voor een grote revolutie in 2010. Het nieuwe toestel had maar liefst vier keer meer pixels in het beeldscherm, terwijl het formaat hetzelfde was. De uitlijning van het toestel werd wel veranderd. Het apparaat was voorzien van aluminium, terwijl eerdere versies voor het grootste gedeelte gemaakt waren van plastic. Daardoor werden de toestellen veel steviger en lagen ze tevens lekkerder in de hand.

De vernieuwde 4S

De 4S kwam een jaar later, in 2011, op de markt. Dit toestel werd voorzien van de spraakassistent Siri. Vooral in de Verenigde Staten werd deze functie populair. Je kon namelijk veel Amerikaanse informatie opvragen. Dat was in Nederland veel beperkter. In de nieuwste toestellen is dit echter ook veel toegankelijker voor de Nederlandse markt. Wel kon je genieten van een snellere processor en daarmee ook een sneller toestel.

Een groter scherm met de iPhone 5

Het Amerikaanse merk heeft door de jaren heen veel kritiek gehad, wat vooral ging over het formaat van het beeldscherm. Deze zou te klein zijn, terwijl er verscheidene andere concurrente merken zijn die wel grote beeldschermen bieden. Apple volgde daarom het voorbeeld van haar concurrenten en koos in 2012 voor een groter scherm van 4 inch. Het werd tevens het eerste model met een Lightning-connector. Je kunt daarmee je toestel gemakkelijker opladen, zonder erover na te denken hoe je het stekkertje in je toestel moet stoppen. Het betekende echter wel dat je de oude laders van je voormalige iPhones niet langer kon gebruiken voor de nieuwe toestellen. Datzelfde geldt natuurlijk voor handsfree-apparaten in de auto en dergelijke.

iPhone 5C en 5S

Niet veel later kwam de iPhone 5C op de markt. Men verwachtte dat dit zou fungeren als een soort budgetmodel. De buitenkant van het toestel zag er namelijk goedkoop uit en was leverbaar in verscheidene kleuren. Het werd nooit echt een succes, omdat de iPhones vooralsnog aardig prijzig waren. Alhoewel het 5C-model geen succes werd, kwam ook de iPhone 5S op hetzelfde moment uit. Dit toestel was wel populair. Het werd het eerste model met een 64-bits processor en een Touch ID. Deze vingerafdrukscanner zorgt ervoor dat je je toestel kunt ontgrendelen met je vingerafdruk. Als je dat niet wilt, kun je ook kiezen voor een toegangscode. Deze toestellen kregen bovendien ook een nieuwe iOS-versie: iOS 7. Dit was een grote update met veel nieuwe features.

Wegens aanhoudend succes worden smartphones nóg groter

De grotere toestellen bleken een groot succes. Het Amerikaanse merk koos er in 2014 daarom voor om grotere toestellen op de markt te brengen. De iPhone 6 werd 4,7 inch en het plus-model werd zelfs 5,5 inch. Het toestel zelf werd onder de ‘motorkap’ ook aardig gewijzigd, met snellere processors en een betere beeldresolutie. De camera werd ook flink verbeterd.

6S en 6S Plus

In 2015 werden de vernieuwde versies van 6 en 6 Plus onthuld: de 6S en 6S Plus. Qua uiterlijke veranderingen, veranderde er niets. Wel werden de toestellen verbeterd met een snellere processor. Ook het glas van dit model is aanzienlijker sterker.

De compacte iPhone

Alhoewel veel mensen fan zijn van de grotere modellen, zijn er ook voldoende mensen die toch liever het 4 inch toestel hebben. Dit kleinere model werd in 2016 geïntroduceerd en had vrijwel dezelfde specificaties als de 6S. Alleen de camera was minder goed dan dit model. Dit model stond bekend onder de noemer SE (Special Edition). Apple heeft deze smartphone op de markt gebracht, omdat er veel consumenten waren die behoefte hadden aan een kleiner model.

iPhone 7 en 7 Plus

Normaliter verandert het toestel flink als er een nieuw nummertje achter ‘iPhone’ staat, maar ditmaal is het niet zo. Het design is vrijwel hetzelfde als haar voorganger, alleen is er een andere homeknop op het toestel geplaatst. De camera is echter sterk verbeterd en dit toestel is waterdicht: een functie waar veel mensen al eindeloos lang op moesten wachten. Diverse Android-toestellen hadden deze functie al langer. De aansluiting voor je koptelefoon is verwijderd vanaf dit model. Je zult deze nu moeten aansluiten via je Lightning-connector. Dat zorgde voor veel kritiek bij veel consumenten. Het merk introduceerde ook draadloze oordopjes, zodat je de aansluiting niet hoeft te gebruiken. Dit werkt namelijk volledig met je Bluetooth-verbinding.

iPhone vergelijken, waar kies je voor?

Als je een iPhone vergelijken wilt, moet je eerst weten wat je allemaal graag wilt. Als je graag een kleiner model wilt, kun je wellicht beste kiezen voor de Special Edition. Dit 4 inch model is nog vrij recent uitgebracht in maart 2016 en is populair onder consumenten die bij voorkeur geen grote smartphone kopen. Als je een grotere iPhone vergelijken wilt, kun je kiezen tussen de 6, 6S, 7 of 7S. Deze modellen lijken veel op elkaar. De 7-variant is echter het snelste en de camera is aanzienlijk beter. Wel moet je er rekening mee houden dat je niet tegelijk kunt opladen en muziek luisteren (via de oordopjes). Je hebt namelijk nog maar één poort via de Lightning-connector.

Als je een iPhone vergelijken gaat, is het ook raadzaam om te kijken naar het formaat. Wil je liever een groot model? Kies dan voor een plus-model. Kies je voor de middenweg? Kijk dan eens naar de 6 of de 7. Als je een kleine iPhone vergelijken wilt, kun je eigenlijk het beste kiezen voor de Special Edition. Het uiterlijk is hetzelfde als de 5 en 5S. Onder de motorkap is het model echter veel beter.

Wil je graag een mobiel abonnement afsluiten met telefoon? Dat kan! Je kunt ook kiezen voor een sim only abonnement.