Kies een bepaald merk en een bepaald type. Je kijkt al maanden uit naar de releasedatum en haalt het toestel direct op. Dat geldt niet voor iedere smartphonegebruiker. Daarom kun je ook smartphones vergelijken met de onderstaande rekentool.


Wanneer smartphones vergelijken?

Wanneer ga je smartphones vergelijken? Waarschijnlijk als je een nieuwe telefoon nodig hebt én je nog niet helemaal weet wat voor type telefoon je precies wilt. Heb je een voorkeur een bepaald besturingsysteem, zoals Android of Apple, of maakt het je echt niets uit? Dan kun je natuurlijk het beste smartphones vergelijken met elkaar. Wat is belangrijk voor je? Wil je een goede camera, wil je veel opslag dat je gemakkelijk kunt uitbreiden of wil je een razendsnel apparaat? Ook het beeldschermformaat van je toestel kan meespelen. Waar kies je voor? Dat ligt volledig aan jouw behoefte.

Android of iOS?

Ook al ben je een trouwe Android- of iOS-gebruiker, het is nooit verkeerd om te kijken bij de buren. Welke specs heeft de allernieuwste iPhone en waar komt Samsung of HTC ditmaal mee? In de laatste jaren zijn de verschillen steeds kleiner geworden. Het aanbod apps op Android en iOS is vrijwel gelijk getrokken. Wel is het zo dat een app vaak eerder uitkomt voor Apple, omdat Apple-gebruikers sneller geneigd zijn om te betalen voor apps. Ook qua muziekdiensten zijn er geen grote verschillen meer tussen beide platformen. Als je vooral een goede smartphone wilt hebben voor diensten, is Android ongetwijfeld je favoriet. Zo heeft Google verscheidene apps die je kunt gebruiken voor de verschillende Google-diensten, waaronder Google Foto’s, Google Home, Google Drive, Android Wear en Google Keep. De meeste van deze apps kun je echter ook downloaden op iOS. Bovendien heb je vaak meer vrijheid op een Android-toestel.

Echter is een iOS-toestel handiger als het gaat om het versturen van berichten. Zo kun je gratis berichten met andere iOS-gebruiker. Met behulp van een iMessage kun je een bericht sturen naar een mede-iOS-gebruiker. Dat kost je helemaal niets, zolang je maar internet op je smartphone hebt. Een Whatsapp-bericht volstaat natuurlijk ook gewoon. Verder kun je gebruikmaken van Siri, wat een erg handige functie is op de toestellen van Apple. Hiermee kun je met behulp van een spraakmemo je iPhone acties laten uitvoeren. Ook de weerapp en het nieuwsoverzicht is erg overzichtelijk bij de iPhones.

Een Android-toestel heeft daarentegen vaak weer een handige terugknop. Deze heeft de iPhone niet en soms is dat onhandig: vooral als je een groot toestel hebt, zoals de iPhone 7 Plus. Je moet dan in principe wel twee handen gebruiken om het toestel goed te kunnen gebruiken. Dat zijn allemaal elementen waar je rekening mee kunt houden tijdens je proces qua smartphones vergelijken.

Filteren op prijs

Wat is je budget voor je nieuwe smartphone? Als je smartphones vergelijken gaat, kun je gemakkelijk filteren op een budget. Wil je bijvoorbeeld niet meer dan 500 euro aan je nieuwe toestel uitgeven? Geef dat dan aan in onze rekentool. Je zult dan alleen een overzicht krijgen van toestellen binnen jouw budget. Wel zo handig!

Alleen bepaalde merken vergelijken?

Wil je alleen overzicht van verschillende merken? Bekijk hier dan de telefoons van HTC, Samsung of de Apple iPhones. Je kunt dan verschillende toestellen binnen een bepaald merk met elkaar vergelijken. Zo kun je onder andere de iPhone SE, de iPhone 7 of 7 Plus met elkaar vergelijken.

Wil je liever een abonnement met telefoon afsluiten? Je kunt ook online mobiele telefoons vergelijken met abonnement. Wil je liever sim only vergelijken? Dat kan ook op Pricewatch!