Relatietherapie en de zorgverzekering: wat wordt vergoed?

Soms gaat het erg goed in relaties, maar soms kan het juist ook minder goed gaan. Met behulp van relatietherapie kunt u mogelijk uw relatie weer op de rails krijgen. Wordt relatietherapie vergoed door de zorgverzekering of moet u dit zelf betalen? U leest het in dit artikel.

Wordt relatietherapie vergoed vanuit de basisverzekering?

Helaas wordt relatietherapie niet vergoed vanuit de basisverzekering. Echter is hier wel een uitzondering op: wanneer het een psychische stoornis betreft, wordt dit wel vergoed. U betaalt dus ook geen eigen risico voor deze vorm van therapie.

Aanvullende verzekering

Echter kunt u ervoor kiezen om een aanvullende verzekering te nemen. Er zijn maar een aantal verzekeraars die daarvoor een dekking bieden. Een klein aantal zorgverzekeraars vergoeden dit namelijk met behulp van de aanvullende dekking: seksuologie, alternatieve geneeswijzen of psychologische hulp. Soms kan het echter toch voorkomen dat het voordeliger is om relatietherapie zelf te betalen. Weeg daarom de kosten van de aanvullende dekking goed af met de kosten van deze therapie. Ook is het belangrijk dat u de polisvoorwaarden goed doorleest.

Heb ik een doorverwijzing nodig?

Een doorverwijzing naar een relatietherapeut is vaak niet nodig. Immers maken stellen vaak zelf de keuze om in relatietherapie te gaan. Een doorverwijzing is echter wel nodig indien u een vergoeding wilt vanuit uw basisverzekering. Uw huisarts of een arts kan u doorverwijzen, maar dat gebeurt niet beduidend vaak. Overigens heeft u voor de aanvullende verzekering alternatieve geneeswijzen ook geen doorverwijzing nodig. U heeft dan ook geen toestemming nodig van uw zorgverzekeraar om naar een relatietherapeut te gaan.

Zorgverzekering vergelijken?

In de maanden november en december kunt u gemakkelijk overstappen van zorgverzekeraar. Dat werkt erg eenvoudig: u voert simpelweg uw leeftijd en uw (aanvullende) wensen in. Op basis daarvan berekent het vergelijkingssysteem welke aanbieder het voordeligste is. De goedkoopste zorgverzekeraar staat bovenaan in het systeem. Overstappen duurt slechts enkele minuten en u hoeft uw oude verzekering niet op te zeggen! Dat doet uw nieuwe verzekeraar namelijk voor u. U kunt hier direct zorgverzekeringen vergelijken.

Plaats een reactie

vijftien + zestien =