Praktische tips voor uw smartphone

Vrijwel iedereen heeft een smartphone. De prachtige apparaten hebben veel functies. Regelmatig zult u uw toestel ook moeten updaten. Wanneer is dat het beste moment? En hoe gaat de batterij van uw toestel langer mee? In dit artikel leest u over enkele handige, praktische tips voor uw smartphone.

1. Apps voor uw smartphone

Een smartphone is ontzettend leuk. Een van de redenen daarvan is dat u onwijs veel apps kunt downloaden. Als u een Android-toestel hebt, is het raadzaam om in ieder geval een virusscanner te downloaden. Helaas wordt er veel malware geschreven voor deze apparaten en daarom kan het nooit kwaad om uw smartphone (extra) te beveiligen.

In zowel de App Store (iOS) als Play Store (Android) heeft u een ruime keuze uit talloze apps. Zo kunt u verscheidene praktische apps downloaden, maar kunt u ook leuke spelletjes downloaden.

2. Verleng de batterijduur

U zult ongetwijfeld merken dat, bij intensief gebruik, uw smartphone snel leeg kan gaan. Het toestel moet dan ook ontzettend veel ‘werkzaamheden’ verrichten. Gelukkig kunt u uw smartphone langer mee laten gaan. Lees daarvoor ook eens dit artikel: batterij van uw smartphone snel leeg? 5 tips voor een langere batterijduur (opent in hetzelfde scherm).

iphone

3. Verwijder onnodige bestanden

Als u te weinig opslagruimte heeft, kunt u geen apps meer downloaden. Ook kunt u geen foto’s meer maken, omdat daar simpelweg geen ruimte voor is. Om die reden is het belangrijk om uw toestel regelmatig op te schonen. Zo kunt u onder andere apps verwijderen die u niet gebruikt, kunt u foto’s en video’s bewaren op Google Foto’s of Dropbox of kunt u dat verplaatsen naar uw computer. Op die manier bespaart u veel ruimte op uw smartphone.

4. Zorg voor een back-up van uw smartphone

Als u een smartphone bezit, is het altijd raadzaam om zo nu en dan een back-up te maken. Er kan natuurlijk van alles gebeuren met uw smartphone: enerzijds kan het zo zijn dat het toestel ineens defect raakt of anderzijds kan het natuurlijk voorkomen dat uw smartphone wordt gestolen. Alhoewel het volgende niet vaak gebeurt, kan een update er ook voor zorgen dat uw toestel crasht. Genoeg redenen om regelmatig een back-up te maken van uw smartphone.

Back-up met iOS

Als u een back-up wilt maken met een iOS-toestel (een Apple iPhone), kunt u uw iPhone aansluiten op de computer. Met behulp van iTunes kunt u dan gemakkelijk een back-up maken. Als alternatief kunt u ook een back-up maken in de online clouddienst van Apple. Deze vindt u onder instellingen > iCloud > iCloud-reservekopie.

Back-up met Android

Heeft u een Android-toestel? Dan kunt u gemakkelijk een back-up maken via de clouddienst van Google. Ga daarvoor naar instellingen > systeem > back-up.

Back-up met Windows

Windows maakt gebruikt van de clouddienst OneDrive. Als u daarvan gebruik wilt maken, kunt u navigeren naar instellingen > bijwerken en beveiliging > back-up.

praktische tips voor uw smartphone

5. Apps en smartphone updaten

Regelmatig zal uw smartphone een update aanbieden. Dat gebeurt om meerdere redenen. Zo worden er onder andere nieuwe functies toegevoegd, komen er nieuwe designs, worden fouten in het systeem verholpen en worden tot slot ook veiligheidsproblemen opgelost.

Het is raadzaam dat u eerst een back-up maakt van uw toestel. Zie daarvoor ook tip 4.

6. Smartphone kapot?

Een smartphone is en blijft erg kwetsbaar. Een ongeluk zit in een klein hoekje en als u het toestel laat vallen, is de kans aanwezig dat beeldscherm kapot gaat. Ook een technisch mankement kan ervoor zorgen dat het apparaat defect gaat.

Als het een technisch mankement betreft, kan het zijn dat u nog recht heeft op garantie. U heeft immers wettelijk recht op een goed product. Hierbij is belangrijk om te vermelden dat het dus alleen gaat om defecten die u niet zelf hebt veroorzaakt.

Mocht u geen aanspraak kunnen maken op garantie, kunt u het toestel laten repareren. De prijzen kunnen erg uiteenlopen. De officiële ‘dealer’ is hierbij het duurste. Vaak kunt u ook wel terecht bij lokale zaken. Als u optioneel gebruik kunt maken van B-onderdelen, kan de prijs veel lager uitvallen.

7. Oude smartphone inleveren

De meeste mensen kiezen ervoor om na twee jaar een nieuw toestel te kopen. Oude smartphones belanden dan vaak in een bureaulade, maar u kunt er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om het toestel weg te geven of te verkopen. U kunt het toestel onder andere verkopen op Marktplaats. Zorg er wel voor dat u alle persoonlijke gegevens van het apparaat hebt gewist. Wilt u een nieuwe smartphone kopen? U kunt via onze website mobiele telefoonabonnementen vergelijken. Optioneel kunt u ook een los toestel kopen, eventueel in combinatie met een sim only abonnement.

Plaats een reactie

vier − drie =