Ongeluk gehad? Wie betaalt het eigen risico zorgverzekering?

Stelt u zich eens voor: u bent aangereden en u belandt daardoor in het ziekenhuis. Er is bijvoorbeeld sprake van letselschade. Deze kosten vallen onder de dekking van uw basisverzekering. Uw eigen risico van 385 euro (of meer) bent u kwijt, indien u deze nog niet hebt verbruikt. Wie betaalt het eigen risico zorgverzekering? Dient u dat zelf te betalen of kunt u dat verhalen op degene die het ongeluk veroorzaakt heeft?

Wie is aansprakelijk voor de schade?

Het is belangrijk om vast te stellen wie de schade heeft veroorzaakt. Dat is niet altijd direct inzichtelijk, want soms kan de tegenpartij dit bijvoorbeeld ontkennen. Is het echter wel direct duidelijk wie de schade heeft veroorzaakt? Dan kunt u de schuldige aansprakelijk stellen. Komt u er niet uit? Dan kunt u eventueel uw rechtsbijstandverzekering raadplegen.

Aansprakelijk stellen

Binnen een tijdsbestek van drie jaar zult u een brief moeten schrijven aan de veroorzaker of zijn verzekeraar met daarin het verzoek voor een schadevergoeding. Het is hierbij belangrijk om direct alle gegevens van de veroorzaker te vragen tijdens het ongeluk. De meeste mensen hebben doorgaans wel een aansprakelijkheidsverzekering. Indien het dus niet om een ongeluk gaat, kunt u naar deze gegevens vragen. In dat geval kunt u simpelweg rechtstreeks contact opnemen met de verzekeraar van de veroorzaker. Heeft u die kans niet gehad, bijvoorbeeld omdat u per ambulance naar het ziekenhuis bent gebracht? Dan kunt u ook contact opnemen met de politie. Mogelijk hebben zij de gegevens van de veroorzaker genoteerd.

Wat als de dader onbekend is?

Natuurlijk komt het ook weleens voor dat de dader onbekend is. Wat kunt u in dat geval doen? Dan kunt u terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Betreft het echter een aanrijding tussen niet-gemotoriseerd verkeer? Dan kunt u helaas niet terecht bij het Waarborgfonds.

Rechtsbijstandverzekering

Heeft u een rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan kunt u er ook voor kiezen om uw verzekeraar in te schakelen. Zij kunnen proberen om de veroorzaker verantwoordelijk te stellen. Doorgaans geldt er wel een minimum schadebedrag van 150 euro. Is het bedrag lager? Dan wordt de zaak mogelijk niet in behandeling genomen. De kosten voor rechtshulp zijn gratis voor u. Bij sommige verzekeraars dient u echter wel een speciale module af te sluiten. U kunt echter ook kiezen voor een rechtsbijstandverzekering bij uw autoverzekering. Zorg er in ieder geval voor dat u zich niet oververzekerd. Dat is natuurlijk zonde.

Plaats een reactie

vijf − drie =