Nokia 5.1 review

Nokia heeft inmiddels weer een nieuwe middenklasser op de markt gebracht. Een goede smartphone hoeft natuurlijk niet veel geld te kosten én wellicht is dat ook wel het geval met de Nokia 5.1. Bent u benieuwd naar de prestaties van dit toestel? Lees dan onze review.

Even terug in de tijd

Nokia was eerder altijd hét merk als het ging om mobiele telefoons. Kent u de Nokia 3310 nog? Dit magische toestel kon iedere klap overleven en was het voorbeeld van een onverwoestbare telefoon. Toen de smartphones op de markt kwamen, kreeg het merk het moeilijk. Concurrenten als Apple en Samsung waren te sterk voor het bedrijf. In eerste instantie heeft het bedrijf nog samengewerkt met Microsoft voor de Lumia-telefoons, maar dat bleek geen succes te zijn. Inmiddels is het bedrijf samengegaan met HMD Global en worden er nu regelmatig leuke smartphones op de markt gebracht. De eerste smartphone in combinatie met HMD Global verscheen in 2017.

Veel mensen waren goed te spreken over het eerste toestel: de Nokia 5. Het bedrijf heeft nu de Nokia 5.1 op de markt gebracht. Zoals u wellicht al vermoedde, is dit de opvolger van de Nokia 5.

Uiterlijk

De Nokia 5.1 heeft een prima uiterlijk. Het toestel ziet er modern uit en dat mag zeker gezegd worden. De rondingen zien er goed uit en het is ook zeker een slanke telefoon. De behuizing ligt lekker in de hand en daar is dus niets over te klagen.

Aan de zijkant vindt u een aantal volumeknoppen. Ook deze zijn zacht en werken naar behoren. Aan de achterzijde is er een metalen behuizing. Het voordeel daarvan is, is dat je je smartphone niet continu hoeft schoon te maken. Dat is wel het geval bij een glazen behuizing. Verder is er ruimte voor twee verschillende simkaarten. Voor een middenklasse smartphone is dat ook zeker een pluspunt. Er kunnen dus twee nanosimkaarten in. Ook kunt u het geheugen nog weer verder uitbreiden. Beide kan dus en daar zijn wij zeker over te spreken.

Er is geen USB-C-aansluiting, maar wel een microUSB-poort. USB-C was een betere keuze geweest, maar helaas is dat dus niet het geval. De speaker is bovendien ook prima. Qua uiterlijk is er dus maar weinig te klagen over de Nokia 5.1. We beginnen daarmee zeer positief over deze middenklasse smartphone.

Beeldscherm

Het scherm is iets groter geworden dan haar voorganger. Afgelopen jaar moest u nog genoegen nemen met 720 bij 1280 pixels, maar dat is nu vergroot naar 1080 bij 2160 pixels. De Nokia 5.1 is iets langer, maar ook iets slanker. Het toestel is daarmee ook gemakkelijker vast te houden. Voor eenieder die zijn smartphone weleens laat vallen: u zit bij de Nokia 5.1 goed. Er is namelijk een krasbestendige Gorilla Glass 3 laag aanwezig. Verder beschikt het toestel over een LCD-scherm. De kleuren vallen wellicht enigszins tegen, maar voor deze prijsklasse kunnen we ook niet heel veel verwachten.

Helaas is er geen avondfilter aanwezig. Dat is misschien een gemis, want in de avonduurtjes mag het beeldscherm wel iets minder fel zijn.

Software

De Nokia 5.1 draait op Android Oreo 8.0. Ook zal deze smartphone worden ge-update naar Android One. Dat is dus ook zeker een pluspunt. U kunt daarmee nog prima enkele jaren vooruit met het toestel. Voor deze prijsklasse is dat natuurlijk erg aantrekkelijk. Als u er zuinig mee omgaat, betekent dat dus dat u er nog jarenlang plezier van kunt hebben.

Smartphones met Android One krijgen een maandelijkse update. Bovendien volgen er minimaal twee updates voor het besturingssysteem. Dat komt niet vaker voor bij Android-smartphones, dus pak uw kans!

Hardware

De Nokia 5.1 ziet er tot dusver erg goed uit. Het is nu tijd om de hardware eens onder de loep te nemen. Het toestel is voorzien van een MediaTek-chipset met acht kernen. Deze kan een pieksnelheid behalen tot maximaal 2,0 GHz. De octa-core processor is 40 procent sneller dan haar voorganger en daarmee is het dus zeker een vooruitgang.

Over het algemeen is de chipset van Qualcomm vaak beter. In deze prijsklasse heeft men toch gekozen voor MediaTek. Toch presteert deze ook erg goed bij deze smartphone. Niets over te klagen dus.

Als u echt veel spelletjes wilt spelen op de smartphone, is dit wellicht niet de beste keuze voor u. Daarvoor is de hardware net niet krachtig genoeg.

Opslaggeheugen

Helaas is de standaard opslaggeheugen enigszins aan de lage kant. Gelukkig is er ruimte voor een micro-SD-kaartje. Dat hoeft dus geen probleem te zijn. U houdt vooralsnog ruimte over voor de tweede simkaart. Dat is dus ook zeker een pluspunt.

Accu

De Nokia 5.1 beschikt over een 2970 mAh batterij. Dat is een gemiddelde accucapaciteit voor een smartphone. Bijzonder groot is dat niet, maar bij normaal gebruik kunt u daar prima een dagje mee vooruit. Helaas beschikt het toestel niet over draadloos opladen, quick charging en tevens kunt u de batterij niet verwisselen. Binnen twee uur kunt u het toestel opladen van 0 naar 100 procent.

Aan de achterzijde is er ruimte voor een vingerafdrukscanner. Daarmee kunt u uw toestel gemakkelijk ontgrendelen. Deze werkt niet bijzonder vlot, maar het werkt verder wel naar behoren.

Camera

Aan de achterzijde beschikt de Nokia 5.1 over een prima 16 megapixelcamera. Deze wordt ondersteund met een dual-tone ledflitser. Er is dus geen dubbele camera aanwezig, maar voor deze prijsklasse mogen we dat natuurlijk ook niet verwachten. In de avonduurtjes valt de camera een beetje tegen, maar overdag maakt het toestel prima foto’s. De beeldkwaliteit van het filmen is redelijk. Voor een toestel van 200 euro is het echter prima.

De camera-app is bovendien gemakkelijk te bedienen en werkt naar behoren. U kunt gemakkelijk een witbalans en belichtingscorrectie instellen. Dat werkt dus erg goed. Datzelfde geldt overigens tijdens het filmen. Dat werkt allemaal erg eenvoudig. Niets over te klagen dus.

Prijs van de Nokia 5.1

De Nokia 5.1 kunt u ontzettend voordelig in huis halen. Op moment van schrijven kost het toestel 188 euro bij de goedkoopste aanbieder (prijspeil september 2018). Daarmee is het toestel dus ook echt bijzonder voordelig.

Conclusie Nokia 5.1

Wij zijn verrassend positief over de Nokia 5.1. Het design ziet er prima uit, maar ook is het erg fijn dat het toestel wordt ge-update naar Android One. Daarmee bent u de aankomende tijd verzekerd van beveiligingsupdates. Het toestel is echter niet bijzonder snel en de batterij kan mogelijk een beetje tegenvallen. Voor zijn prijsklasse is dat echter prima.

Voordelen Nokia 5.1

  • Prima design;
  • Deelnemer van Android One programma;
  • Dual-sim mogelijk;
  • Geheugen kunt u uitbreiden;
  • Voordelig in prijs.

Nadelen Nokia 5.1

  • Kan enigszins traag zijn;
  • Geen quick charge, opladen duurt vrij lang;
  • Foto’s maken gedurende de avonduren levert slechte kwaliteit op;
  • Geen USB-C-aansluiting.

Een nieuw abonnement afsluiten?

Bent u overtuigd van de Nokia 5.1? Dan kunt u mobiele telefoons vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Dat werkt erg eenvoudig. U kunt simpelweg aangeven welke smartphone u wilt én welke abonnement bij u past. Op basis van uw voorkeuren staat de goedkoopste provider bovenaan. Wilt u liever een los toestel kopen? Dan kan dat uiteraard ook. Eventueel kunt u dit abonnement combineren met een sim only abonnement.

Plaats een reactie

13 + zestien =