Nokia 3.1 review

Dit jaar heeft Nokia een flink aantal smartphones op de markt gebracht. De Nokia 3.1 is daar een van. Het is een budgettoestel zonder al te veel poespas. Bent u benieuwd naar de prestaties van dit toestel? Lees dan deze Nokia 3.1 review!

Design

De Nokia 3.1 is een relatief klein toestel. Dat is op zich fijn, want daardoor ligt de smartphone wel lekker in de hand. Ook is het toestel niet al te zwaar en dat is zeker een pluspunt. De achterkant is gemaakt van plastic en dat voelt fijn aan.

Toch ziet de voorkant van het toestel er minder fraai uit. Dat is juist hetgeen waar u iedere dag naar kijkt en daarom moet dat juist in orde zijn. De randen zijn namelijk nog erg dik en anno 2018 kan dat echt niet meer. Bovenin de smartphone zit er nog een luidspreker, selfiecamera en een Nokia-logo verwerkt.

Het toestel beschikt verder nog over een metalen behuizing. Aan de rechterzijde van het toestel treft u een ontgrendeltoets en volumetoetsen. Aan de linkerzijde is er ruimte voor een micro-SD-geheugenkaart en twee simkaarten. Dualsim is zeker een voordeel, want daarmee kunt u eventueel twee abonnementen met elkaar combineren. Dat is vooral fijn als u net over de grens woont of wanneer u een zakelijk en privé abonnement hebt. Onderaan het toestel is er gelukkig nog ruimte voor een koptelefoonaansluiting, en micro-usbaansluiting, een microfoon en een mediaspeaker.

Helaas beschikt de Nokia 3.1 niet over een vingerafdrukscanner.

Beeldscherm

Het toestel beschikt over een HD+ resolutie met 720 x 1440 pixels. Het scherm van de Nokia 3.1 is relatief scherp en helder. De helderheid kan flink hoog worden ingesteld en dat is toch zeker een pluspunt. Als het buiten erg zonnig is, kunt u toch nog fatsoenlijk naar het toestel kijken. Een nadeel is tegelijkertijd wel dat het beeldscherm ook niet bijzonder donker kan worden. Dat kan nog weleens vervelend zijn als u in bed ligt met uw smartphone. Maar: eerlijk is eerlijk, als we gaan slapen hebben we onze smartphone natuurlijk ook niet nodig!

Camera

De smartphone beschikt over een 13 megapixelcamera. Dat levert op zich mooi plaatjes op. Het kan soms wel eventjes duren voordat de smartphone ingesteld staat op autofocus, maar de foto’s zien er op zich goed uit.

Filmen kan uiteraard ook met het toestel. Helaas beschikt de Nokia 3.1 niet over beeldstabilisatie en dat is wel jammer. U zult het toestel dus wel goed vast moeten houden als u iets filmt. De autofocus werkt met het filmen soms een beetje tegen. Soms is niet alles goed zichtbaar. Over het algemeen is het echter prima te doen.

Hardware

Deze smartphone draait op een MediaTek MT6750. Deze octacore processor heeft een maximumsnelheid van anderhalf GHz. Deze chip wordt weer aangestuurd door 2GB werkgeheugen. Voor een budgettoestel is dat op zich prima, maar u zult er geen zware games mee kunnen spelen. Op lagere settings is er echter wel veel mogelijk.

De reguliere, kleinere, apps starten allemaal relatief vlot op. Wel kan het toestel een beetje blijven hangen als u van app naar app gaat. Ook kan de smartphone warm aanvoelen als u deze gebruikt voor zwaardere apps.

Accu

De Nokia 3.1 beschikt over een flinke accu van 2990 mAh. Het toestel beschikt niet over de meest krachtige hardware, maar wel over een flinke accu. Dat zorgt er ook voor dat het toestel bijzonder lang mee gaat. Helaas heeft het toestel daarentegen weer geen opties tot snelladen.

Software

De Nokia 3.1 beschikt over Android One. Dat wil zeggen dat de updates van de smartphone prima in orde zijn. Dat is zeker positief, want daarmee weet u ook dat u niet zo gauw een verouderde smartphone heeft. Daarnaast zit Android 9.0 P eraan te komen en een update naar deze nieuwe variant is daarmee verzekerd. Verder staat er bijzonder weinig bloatware op het toestel. Dat is ook zeker een pluspunt.

Prijs en alternatieve toestellen

De Nokia 3.1 scoort op zich relatief goed in deze review. Het toestel is al verkrijgbaar vanaf slechts 147 euro (prijspeil augustus 2018). Als u niet zoveel geld wilt uitgeven aan een smartphone, kan dit toestel zeker een goede keuze zijn. Enkele concurrenten van de Nokia 3.1 zijn de Wiko View Lite en de Huawei Y6 (2018). De Wiko View Lite beschikt over een groter beeldscherm en heeft een aangepaste versie van Android. De Huawei Y6 (2018) beschikt daarentegen over een nóg groter beeldscherm. Dat is vooral fijn als u graag series wilt kijken op uw smartphone. Wel is de Nokia 3.1 aanzienlijk sneller dan het toestel van Huawei.

Conclusie Nokia 3.1

De Nokia 3.1 is een fijn toestel voor een kleine prijs. De zwarte randen zien er niet bijzonder mooi uit, maar de prestaties van het toestel (in deze prijsklasse) zijn prima te noemen. Bij normaal dagelijks gebruik is het een prima toestel. Er is verder ook geen onnodige bloatware op de smartphone geïnstalleerd. De camera valt wellicht een beetje tegen en het is jammer dat het toestel niet beschikt over een vingerafdrukscanner.

Voordelen Nokia 3.1

  • Prima prestaties voor de prijs van deze smartphone;
  • Geen bloatware op Android-versie;
  • Goedkoop te verkrijgen vanaf slechts 147 euro (prijspeil augustus 2018).

Nadelen Nokia 3.1

  • Dikke randen aan de voorkant;
  • Geen vingerafdrukscanner;
  • Camera valt ietwat tegen.

Nieuw abonnement afsluiten?

Wilt u graag een nieuw abonnement afsluiten? Dan kunt u mobiele telefoons vergelijken via ons handige overzicht. U kunt hier gemakkelijk aangeven wat uw wensen zijn. Zo kunt u onder andere aangeven wat voor smartphone u graag wilt, welke provider uw voorkeur heeft en hoeveel belminuten, sms’jes en data u wilt. Tevens kunt u een maximumbudget instellen voor uw smartphone.

Wilt u liever een los toestel kopen in combinatie met een sim only abonnement? Dat kan ook. Via ons handige vergelijkingssysteem kunt u dit ook eenvoudig met elkaar vergelijken. Zo kunt u altijd kiezen voor de scherpste deal van dit moment.

Plaats een reactie

acht − vijf =