Nieuwe wet verplicht Franse gebouwen een duurzaam dak

zonnedak

Afgelopen donderdag is er een wet in werking getreden, dat alle nieuwe gebouwen in Frankrijk verplicht een groene dakbedekking moeten hebben. Dit kan in de vorm van zonnepanelen zijn of beplanting. De daken zijn hierdoor beter geisoleerd om te besparen op het energieverbruik.

Daken zorgen voor energiebesparing

In de zomer zorgen deze duurzame daken voor een verkoeling en in de winter zorgt het dak voor een energiebesparing. Franse ecologen stellen voorts ook dat het de flora en fauna ten goede komt, en beplanting van de daken zorgt voor nestbouw voor vogels.

Daken moeten deels bedekt worden

In eerste instantie pleitten de ecologen ervoor dat de daken volledig werden bedekt, maar de wet werd aangepast. Nu zijn alle nieuwe geboouwen verplicht hun daken deels te voorzien van zonne-energie of duurzame beplanting. De bedrijven kunnen wanneer ze kiezen voor zonne-energie hiermee hun eigen energie opwekken. Voor de bedrijven zelf is het eerst wel een investering.

In Canada zijn al duurzame daken die verplicht zijn gesteld door de overheid. In Toronto treedde deze wet al in werking sinds 2009. Buiten Canada zijn de daken ook erg gewild in landen als Duitsland en Australië.

Bron: DeMorgen.be

Plaats een reactie

10 − vier =