De nieuwe HTC U11 Plus: top of flop?

De HTC U11 Plus is recentelijk uitgebracht door het Taiwanese bedrijf. Het toestel is voorzien van verbeterde hardware ten opzichte van haar voorgangers en het geluid van de nieuwe smartphone is aanzienlijk verbeterd. Kan dit nieuwe model concurreren met andere high end smartphones? U leest het in dit artikel.

HTC is in de laatste jaren erg gegroeid als smartphonemerk. Alhoewel het bedrijf ditmaal weer veel wijzigingen heeft toegepast aan haar nieuwste smartphone, blijft men doorgaans toch een beetje achter op de concurrentie. Ditmaal heeft HTC zich daarom vooral gericht op functies en functionaliteit.

Design

De HTC U11 Plus is de grote variant van de U11. Er is echter een duidelijk verschil: de vingerafdrukscanner zit ditmaal aan de achterkant, vlak onder de lens. Op die manier is er nog meer ruimte voor het scherm aan de voorkant. Vrijwel de hele voorkant is nu ingevuld met scherm. Echter zijn de randen nog relatief groot, waardoor het toch nog een vrij groot toestel blijft. In de bovenste rand zitten nog wel een selfiecamera, de notificatie-led en een speaker. Laatstgenoemde functioneert zowel als speaker voor media als voor telefoongesprekken.

De vingerafdrukscanner aan de achterkant is iets nieuws. Naast de ontgrendeling aan de achterkant treft u daar uiteraard ook een camera met flitser aan. Het zal wel even wennen zijn om de ontgrendelknop aan te raken in plaats van de camera. De twee lijken op elkaar, vooral als u niet kijkt tijdens het ontgrendelen. Het voelt namelijk nogal hetzelfde aan. Als u de HTC U11 Plus weer in uw zak steekt, moet u erom denken dat u het toestel niet per abuis ontgrendeld.

Het toestel bezit verder nog volumeknoppen. Er zijn dus vrij weinig knoppen aanwezig en dat maakt het toestel wel erg fijn. Het gehele toestel, zowel de voor- als achterkant, is vrij glad. Houd daar rekening mee. Als u uw huidige toestel al vaak laat vallen, zult u extra voorzichtig moeten zijn met de nieuwe HTC U11 Plus. Een hoesje is dan ook zeker geen overbodige luxe.

6-inch scherm

De HTC U11 Plus beschikt over een 6-inch scherm met een beeldverhouding van 18 bij 9. Het toestel is vrij lang en beschikt over een hoge beeldresolutie van maar liefst 1.440 bij 2.880 pixels. Wellicht zeggen de getallen u weinig, maar het is een zeer scherpe resolutie. Foto’s en filmpjes kunnen daarmee in hoge kwaliteit worden bekeken. Dat is zeker een pluspunt aan dit toestel. De helderheid en nachtmodus zijn bovendien goed geregeld. Bij veel zonlicht is het apparaat nog goed te gebruiken.

Het grote formaat van het scherm zorgt er ook voor dat u veel kunt zien op het scherm, waardoor onder andere WhatsApp-gesprekken langer te zien zijn. Ook de Facebook- of Instagram-feed zijn langer te zien.

Camera

De smartphone is voorzien van een 12 megapixelcamera aan de achterkant. De selfiecamera is voorzien van een 8 megapixelcamera. Vooral de 12 megapixelcamera aan de achterkant maakt, bij gewone weersomstandigheden, prima foto’s en video’s. De camera-app is bovendien gemakkelijk te gebruiken en er zijn verschillende standen mogelijk. Zo kunt u onder andere gebruikmaken van de pro-stand of de panoramastand. De selfiecamera is daarentegen minder goed.

Een andere leuke feature aan deze smartphone is dat u kunt filmen in 4K-resolutie. Dat slurpt echter wel veel uit de accu. U kunt maximaal zes minuten achtereen filmen in 4K.

Bekijk hieronder een foto- en videotest (artikel gaat verder na deze video).

Hardware

Het toestel is voorzien van de Snapdragon 835 van Qualcomm. Dat systeem werkt snel en bovendien is de HTC U11 Plus voorzien van 6 GB-werkgeheugen. De processor is verder prima. U kunt dus gemakkelijk meerdere taken tegelijkertijd uitvoeren. Verder is het model voorzien van diverse gaten. Die zijn uiteraard bewust geplaatst: zodoende kan het toestel geluid opvangen vanuit meerdere hoeken. Dat zorgt voor een zuiverder geluid tijdens opnames.

Edge Sense-technologie

In het toestel zit ook een zogeheten Edgse Sense-technologie verwerkt. Dat is een ontzettend toffe feature: u kunt in het toestel knijpen om het te besturen. Het is een vrij nieuwe technologie en het zal in het begin wellicht een beetje wennen zijn. U kunt instellen welke app u direct wilt openen op het moment dat u in het toestel knijpt. Zo kunt u dus sneller iets plaatsen op Facebook of Instagram. Ook kunt u natuurlijk direct WhatsApp openen door te knijpen in de smartphone. De feature is vooral leuk omdat dit de smartphone niet voorziet van extra overbodige knoppen.

Accu

De HTC U11 Plus is voorzien van een krachtige accu met een capaciteit van 3930 mAh. Ondanks het grote beeldscherm houdt het apparaat, bij normaal gebruik, het gemakkelijk een dag vol. Houd er wel rekening mee dat het gaat om normaal gebruik: indien u gebruikmaakt van zware apps of filmen in 4K, zal de accu wel sneller leeglopen.

Software

Het toestel draait op Android 8.0 Oreo, maar HTC heeft ervoor gekozen om haar eigen skin daar overheen te plaatsen. Dat had men wellicht beter achterwege kunnen laten. Er zijn namelijk diverse features en apps aanwezig op het toestel die overbodig zijn. Het zijn veelal apps van de HTC zelf die overbodig zijn. Wat verder opvallend is aan de software, is dat het geen eigen fotogalerij heeft. Daarvoor zult u dus gebruik moeten maken van de standaard Google Foto’s-app.

Prijs van de HTC U11 Plus

De HTC U11 Plus is verkrijgbaar als los toestel vanaf 768 euro (prijspeil 25 januari 2018). U kunt echter ook kiezen voor een mobiel telefoonabonnement vanaf 39 euro per maand. In verhouding met andere high end toestellen is dat een relatief goede prijs. Als u een Android-liefhebber bent, en u wilt graag een groot scherm, is de HTC U11 Plus een goede keuze. Een tegenhanger zou de Huawei Mate 10 Pro kunnen zijn. De Chinese producent heeft namelijk tevens een groot scherm met eenzelfde processor. De dubbele camera is wellicht een functie waardoor u liever voor dat toestel zou kiezen. Wel is deze variant ook iets duurder: een los toestel is beschikbaar vanaf 795 euro.

Bent u niet gebonden aan een bepaald besturingssysteem? Dan is de iPhone 8 Plus van Apple ook een goed alternatief. Dit toestel is nog sneller en beschikt tevens over een betere camera. Het nadeel is echter dat u dit toestel niet kunt uitbreiden in geheugen na aanschaf. Ook zult u iets meer moeten bijleggen voor de smartphone: het toestel is beschikbaar vanaf 872 euro.

Conclusie: is de HTC U11 Plus top of flop?

Het Taiwanese merk heeft flink gewerkt aan deze smartphone. Het grote scherm is absoluut een pluspunt. Wat wel jammer is, is dat het nog relatief grote randen heeft. Ook is het model vrij glad, waardoor u het toestel sneller uit uw handen laat glippen. Om die reden is het wel verstandig om een telefoonhoesje te kopen.

Een zeer leuke feature is wel dat u in het toestel kunt knijpen. Het zal in het begin misschien een beetje gek aanvoelen, maar het is erg leuk als u het eenmaal gewend bent. Ook is het apparaat snel en is de smartphone voorzien van een relatief goede camera onder normale omstandigheden. Ook de accu en het geluid van het toestel zijn meer dan goed.

Het is dus zeker een toptoestel, maar als u iets meer budget neerlegt voor de iPhone 8 Plus (en u niet gebonden bent aan een bepaald besturingssysteem) is dat wel een betere keuze.

Plaats een reactie

11 − twee =