Motorola Moto G6 (Plus) review

De Chinese smartphonefabrikant Motorola heeft twee nieuwe smartphones op de markt gebracht: de Motorola Moto G6 en Moto G6 Plus. Heeft het bedrijf ditmaal twee kwalitatieve smartphones op de markt gebracht?

Motorola bracht de eerste mobiele telefoon op de markt

Veel mensen weten het niet, maar Motorola was het bedrijf dat als eerste een mobiele telefoon op de markt bracht. Ook was het bedrijf aanwezig bij de maanlanding in 1969. Daarmee heeft het bedrijf een flinke geschiedenis én voldoende kennis. Gelukkig zijn de smartphones van nu veel kleiner zijn dan de ‘koelkasten’ van vroeger en ditmaal heeft het Chinese bedrijf wederom smartphones op de markt gebracht: de Motorola Moto G6 en de Moto G6 Plus. Bent u al benieuwd geraakt naar dit toestel? Lees dan deze review.

Design

De twee toestellen hebben vrijwel hetzelfde uiterlijk: het scherm van de Plus is alleen iets groter dan de gewone variant. Buiten het formaat zijn de smartphones echter vrijwel identiek aan elkaar. Aan de voorkant van het toestel staat relatief groot ‘Motorola’ genoteerd. Wellicht is dat iets too much.

Er is nog relatief veel plaats voor randen. De meeste smartphones van tegenwoordig hebben deze grove randen niet meer, maar op zich is het niet storend. Aan de bovenkant van het scherm zit een speaker, een selfiecamera en een speaker. De speaker wordt gebruikt als medialuidspreker, maar daarmee kunt u ook telefoongesprekken horen. Beide toestellen hebben bovendien een ingang voor een microSD-geheugenkaart. Als u wilt, kunt u op die plek ook een tweede simkaart plaatsen. Onderaan zit er een 3,5mm-aansluiting. Daarmee kunt u dus nog gewoon oordopjes in de smartphone steken.

De achterkant van de Motorola Moto G6 ziet er fraai uit. Het beschikt over een mooie laag 3D-glas. Ook aan de achterkant is de ‘M’ van Motorola terug te vinden. Daarmee kunt u aan iedere kant zien dat het daadwerkelijk om een Motorola-toestel gaat. Beide varianten hebben ook camera’s achterop met een flitser.

Beeldscherm

Het beeldscherm is hetgeen wat de Motorola Moto G6 Plus van de normale variant onderscheidt. De normale variant heeft een 5,7-inch FHD+-scherm. De grotere variant heeft echter een 5,9-inch scherm. Qua beeldkwaliteit zijn de beide toestellen echter vrijwel uniek aan elkaar. De Plus kan wel ietwat feller zijn.

Beide modellen hebben geen GHQ-resolutie, maar dat is ook niet vreemd gezien de prijs van het toestel. Het beeld is echter vrij scherp, dus het is ook niet echt een gemis.

Software

De twee toestellen zijn beide voorzien van dezelfde software: Android 8.0 Oreo. Gelukkig hebben de smartphonemakers de software vrij ‘kaal’ gehouden. Dat betekent ook dat er weinig bloatware (onnodige software) op de toestellen zit. Er staan dus niet veel ‘verplichte’ apps op. Alleen de Moto-app in principe maar geïnstalleerd. Op termijn kunt u het toestel ook updaten naar Android 9.0 P. Qua software is de Motorola Moto G6 dus ook prima op orde.

De eerdergenoemde Moto-app is nodig voor enkele toepassingen. Zo kunt u bijvoorbeeld een Moto-actie instellen. Als u bijvoorbeeld tweemaal schudt met het toestel, kunt u de zaklamp activeren. Ook kunt u de camera opstarten, door het toestel tweemaal om zijn as te draaien. Er zijn in totaal zeven verschillende acties via de Moto-app beschikbaar.

Hardware

In de hardware zitten wel degelijk verschillen tussen de twee toestellen. De Motorola Moto G6 heeft namelijk een Snapdragon 450, met een processor die tikt met maximaal 1,8GHz. Voor de meeste gebruikers zal dat voldoende zijn. Veel spelletjes kunnen gespeeld worden op deze smartphone. Echt zware spellen zullen echter vrij lastig worden. Het opslaggeheugen bestaat uit 32 GB en dat is eventueel uit te breiden.

In het Plus-model zit echter een andere processor. Dit betreft echter een Snapdragon 630. Deze kan zwaarder werk aan en bovendien zal het toestel ook sneller opstarten. Ook kan het Plus-model zwaardere apps aan, zoals grote spellen. Tot slot heeft dit model ook nog eens meer werkgeheugen: 1 GB meer om precies te zijn.

Accu

De twee toestellen hebben ook nog verschillende accu’s. De Motorola Moto G6 heeft 3000 mAh, terwijl het grotere model over 3200 mAh beschikt. Het Plus-model heeft ook iets meer stroom nodig én vandaar dat modellen ook ongeveer even lang mee gaan. U ontvangt standaard een turbolader bij beide toestellen en daarmee kunt u de smartphones binnen een half uurtje opladen van 1 naar 50 procent.

Camera

De camera’s verschillen niet bijzonder veel van elkaar. Echter is er wel een verschil tussen beide modellen. Beide toestellen beschikken over een 12 en 5 megapixelcamera achterop. Echter is het verschil terug te vinden in het diafragma. Het normale toestel heeft namelijk een f1/.7 diafragma, terwijl het Plus-model beschikt over f1.8. Een hoger diafragmagetal laat meer licht naar binnen, waardoor het ook gemakkelijker is om foto’s te maken met weinig licht. In de praktijk verschilt dat echter niet veel van elkaar.

Uiteraard kunt u ook filmen met de twee smartphones. Het Plus-model kan wel filmen in 4K, terwijl de standaardvariant dat niet kan. De kwaliteit laat echter wel te wensen over.

Kosten Motorola Moto G6 en Motorola Moto G6 Plus

De twee smartphones lijken ontzettend veel op elkaar. Echter beschikt het Plus-model over een ietwat andere camera, andere hardware en beschikt het model over een groter beeldscherm. U koopt het standaardmodel vanaf 218 tot 249 euro. Het Plus-model is iets duurder: deze moet 269 tot 299 euro kosten. Daarmee is het wel een erg voordelige smartphone.

Conclusie: Motorola Moto G6 (Plus) wel of niet kopen?

Beide toestellen zien er fraai uit. De achterkant van het model glanst mooi en dat ziet er erg bijzonder uit. De processoren zien er bovendien ook goed uit. Daarnaast beschikken beide toestellen over een goede accu. Als u niet zoveel budget over heeft voor een smartphone, kan de Motorola Moto G6 een goede keuze zijn. Echter laat de videokwaliteit te wensen over en wordt het toestel niet voorzien van maandelijkse beveiligingsupdates. Dat is wel iets waar u rekening moet houden.

Mobiele telefoons vergelijken?

Wilt u graag een nieuwe smartphone kopen, bijvoorbeeld de Motorola Moto G6? Dan kunt u mobiele telefoons vergelijken via onze handige overzicht. U kunt gemakkelijk en snel diverse aanbieders met elkaar vergelijken. U kunt uw nieuwe abonnement binnen slechts enkele minuten afsluiten.