Huawei Y6 (2018) review

Huawei heeft in 2018 verscheidene smartphones op de markt gebracht. De Huawei Y6 is daar eentje van. Dit is het goedkoopste model binnen het assortiment van het merk in dit jaar. Is dit toestel de moeite waard voor eenieder met een klein budget? U leest het in deze review.

Design

De Huawei Y6 beschikt over een relatief eenvoudig design. Dat is ook niet erg, want het immers ook een budgettoestel. Het toestel is prima afgewerkt met ronde hoeken. Wel zijn er een aantal aanpassingen ten opzichte van haar voorganger. Bij het 2017-model kon u nog een sim- en micro-SD-kaart plaatsen aan de achterkant. Deze zijn nu aan de zijkanten geplaatst.

Aan de achterkant is het design vrij strak. Wel steekt de camera er enigszins uit. Verder treft u alleen nog maar het logo, de camera plus flitser en wat informatie over de fabrikant. Dat ziet er dus prima uit. De knoppen voor het geluid zijn aan zijkant gevestigd.

Het toestel beschikt verder nog over een 3,5mm-koptelefoonaansluiting. Veel smartphonefabrikanten laten dit tegenwoordig achterwege, maar gelukkig beschikt de Huawei Y6 daar nog wel over. Tot slot is het toestel nog lekker licht en dat is wel zo fijn als u de smartphone in uw broekzak steekt.

Beeldscherm

Het toestel beschikt over een 5,7-inch beeldscherm met een resolutie van 720 bij 1440 pixels Dat is zeker niet erg hoog, maar bij mooi weer kunt u nog prima op het beeldscherm kijken. Als de zon echt fel schijnt, wordt het wel lastig om nog enigszins iets te zien. Dat geldt echter niet alleen voor de Huawei Y6: veel meer toestellen hebben daar nog ‘last’ van. Aangezien de Huawei Y6 ook geen high-end smartphone is, is dat in principe ook geen ernstige zaak.

Software

Het toestel draait op Android 8.0 Oreo. Wel heeft Huawei ervoor gekozen om een eigen skin te installeren op de Huawei Y6. Het ziet er lichtelijk anders uit, maar het went ook best snel. Standaard wordt het toestel geleverd met aardig wat apps. Dat is op zich vervelend, want het toestel beschikt over weinig geheugen (16GB). Deze apps kunt u echter wel verwijderen.

Hardware

De Huawei Y6 beschikt over een Qualcomm Snapdragon 425-processor. Deze processor is niet bepaald snel, maar voor de prijsklasse mogen we dat misschien ook niet verwachten. Soms duurt het echter wel een beetje lang en anno 2018 kan dat nog weleens vervelend zijn. Als de smartphone straks vol zit met apps en foto’s, zal het toestel waarschijnlijk nog slomer werken. Het kan dus nogal haperen. Echter is het wel een smartphone waar u de alledaagse taken mee kunt uitvoeren. Als u geen veeleisende gebruiker bent, is dit toestel prima.

U heeft ook de mogelijkheid om gebruik te maken van splitscreen. U kunt dan twee apps tegelijkertijd laten draaien. Echter is de processor hier nou weer niet echt voor gemaakt. Grotere apps zullen dus ook echt problemen opleveren.

Een pluspunt is wel dat u twee verschillende simkaarten in het toestel kunt stoppen. Dat is natuurlijk vooral fijn als u twee verschillende nummers hebt (bijvoorbeeld voor privé en werk of wanneer u net over de grens woont). Als u wilt kunt u er echter ook een micro-SD-kaartje in plaatsen. Daarmee kunt u het geheugen uitbreiden. Standaard beschikt het toestel namelijk maar over 16GB werkgeheugen. Dat is niet bijster veel.

Accu

Over de accu zijn we zeker te spreken. Ondanks het lichte gewicht van de smartphone zit er toch een flinke accu verwerkt in het toestel. De Huawei Y6 beschikt namelijk over een 3000 mAh accu. De processor verbruikt relatief weinig energie en de accu hierbij is daarentegen weer aardig groot. Dat zorgt dus ook voor dat u het toestel niet al te snel hoeft op te laden.

Camera

De Huawei Y6 beschikt over een 13 megapixelcamera. De fotokwaliteit valt echter heel erg tegen. Als iets beweegt, kan deze smartphone dat al helemaal niet aan. Aan de voorkant beschikt de smartphone over een 5 megapixelcamera. Ook deze is niet bepaald goed. Verder kunt u filmen het toestel op fullHD-kwaliteit (1080) en 30 fps. Daar zijn we ook zeker niet over te spreken. Als u een smartphone wilt kopen waar u ook veel foto’s en video’s mee wilt maken, is de Huawei Y6 absoluut geen goede keuze.

Prijs en beschikbaarheid

Het toestel is verkrijgbaar vanaf slechts 129 euro (prijspeil augustus 2018). Daarmee is het wel een erg voordelig toestel. Echter kent het toestel ook zo zijn voor- en nadelen (hieronder tref je daar een overzicht van). Concurrente toestellen van de Huawei Y6 zijn de Nokia 2.1 en de Wiko View Lite. Eerstgenoemde is nog een tientje goedkoper, terwijl de Wiko View Lite een kleine 30 euro duurder is. Daarover hebben we overigens ook een review geschreven! Bekijk ook: Wiko View Lite review.

Voordelen Huawei Y6

  • Verkrijgbaar vanaf slechts 129 euro (prijspeil augustus 2018);
  • Accu van 3000 mAh kan gemakkelijk een dag mee;
  • Een erg licht toestel;
  • 3,5mm-koptelefoonaansluiting.

Nadelen

  • Relatief sloom toestel;
  • Slechte front- en achtercamera;
  • Geen vingerafdrukscanner;
  • Standaard weinig geheugen en standaard onnodige apps geïnstalleerd.

Mobiele telefoons vergelijken?

Wilt u graag een nieuwe smartphone bestellen? Dan kunt u ontzettend gemakkelijk verschillende providers met elkaar vergelijken. Via ons handige overzicht kunt u gemakkelijk filteren op prijs, provider, aantal belminuten en sms’jes en internetdata. Eventueel kunt u ook aangeven wat voor toestel u graag wilt. De goedkoopste aanbieder op basis van de ingevoerde filters staat altijd bovenaan. Dat werkt ontzettend gemakkelijk! Start direct met mobiele telefoons vergelijken.

PS: heeft u een liever een los toestel in combinatie met een sim only abonnement? Dat kan ook!