Huawei Mate 20 Lite review

Huawei brengt al enkele jaren de Mate-serie uit. Ditmaal heeft de smartphonefabrikant de Huawei Mate 20 Lite op de markt gebracht. Met een prijskaartje van 350 euro is de smartphone zeker betaalbaar. De smartphone moet de concurrentie aangaan met andere midrangers. Is de Huawei Mate 20 Lite dit bedrag waard? U leest het in deze review.

Betaalbaar

De Huawei Mate 20 Lite is verkrijgbaar voor een betaalbaar prijsje. Het merk staat bekend om kwaliteit en is de in afgelopen jaren juist meer high end smartphones gaan leveren. Deze glipt er dus min of meer tussendoor. Bent u direct al overtuigd? Dan kunt u mobiele telefoons vergelijken via ons vergelijkingssysteem. Wilt u graag onze Huawei Mate 20 Lite review lezen? Lees dan even verder!

Design

Deze smartphone heeft een bijzonder design. De smartphone oogt vrij lang en is verkrijgbaar in de kleuren goud, blauw, zwart en zilver. Vooral de achterkant is nogal bijzonder: deze beschikt over een glazen plaat. Dat ziet er mooi uit, maar daarmee wordt de smartphone ook vrij glad. Het is daarom ook raadzaam om een hoesje te gebruiken. Er is namelijk ook geen beschermd laagje aanwezig. Aan diezelfde achterzijde vinden we ook nog een dubbele cameralens met een vingerafdrukscanner. Ook is er een krachtige led-flitser aanwezig.

De voorzijde bestaat vooral uit scherm: deze is voorkantvullend. Niet voor niets zit de vingerafdrukscanner aan de achterzijde. Opmerkelijk is dat er ook een dubbele frontcamera aanwezig is. Aan de onderkant treft u een usb-c-ingang, een speaker én jawel: een koptelefoonaansluiting.

U kunt het geheugen eventueel uitbreiden met een micro-SD-kaartje. Echter kunt er ook voor kiezen om een tweede simkaartje te plaatsen in het toestel.

Houd er wel rekening mee dat de smartphone vrij groot is. Het is dus niet bijzonder eenvoudig om de smartphone met een hand te gebruiken. Dat is wel iets waar u rekening mee moet houden.

Beeldscherm

De Huawei Mate 20 Lite beschikt over een flink beeldscherm. Hierboven schreven we al dat het lastig is om de smartphone met een hand te gebruiken. Dat heeft er mee te maken dat het scherm maar liefst 6,3-inch groot is. Het scherm beschikt over een Full HD+ resolutie van 2340 bij 1080 pixels. De inkeping zorgt ervoor dat het scherm bijzonder wordt uitgestrekt. Huawei kiest niet voor een notch, zoals veel andere fabrikanten dat wel doen.

Full HD+ resolutie is anno 2018 niet meer iets waar we om staan te springen. Er komt soms een soort blauwe vlaag over het scherm heen. Dat ziet er niet mooi uit. De contrasten zijn echter wel ‘gewoon’ goed. De helderheid kan vrij hoog worden gezet en dat is zeker een voordeel bij zonnige dagen. U kunt uw beeldscherm dan nog fatsoenlijk zien. Wel verbruikt dat veel energie, maar dat is logisch. Niet alleen een hoge schermhelderheid is mogelijk: ook een extreem lage schermhelderheid is mogelijk. Dat is vooral lekker gedurende de ochtenduren als u net uit bed stapt.

Hardware

De smartphonefabrikant heeft ervoor gekozen om een Kirin 710 chipset te gebruiken. Deze is voorzien van acht processorkernen, waarvan vier stuks draaien op 2,3 GHz. Conclusie: dat werkt allemaal lekker snel. Er is voldoende rekenkracht aanwezig en daarmee kunt u gemakkelijk wisselen tussen apps. Het werkgeheugen bedraagt 4GB en dat werkt prima naar behoren.

Standaard beschikt het toestel over 64GB geheugen. Over het algemeen kunt u daar prima mee uit de voeten, maar als u veel spelletjes wilt spelen kunt u het geheugen nog uitbreiden met behulp van een micro-SD-kaartje. Ook kunt u een extra simkaartje plaatsen.

Uiteraard is bluetooth, gps en NFC aanwezig. Met laatstgenoemde kunt u contactloos betalen. De smartphone heeft een enkele speaker. De kwaliteit is redelijk, maar het is zeker niet bijzonder.

Accu

De Huawei Mate P20 Lite beschikt over een forse accu: 3750 mAh. Daarmee kunt u prima een dag vooruit. Als u uw smartphone weinig gebruikt, kunt u er ook wel anderhalf dag mee vooruit. De accu van de Huawei Mate P20 Lite is dan ook zeker een pluspunt.

Software

Als u de Huawei Mate P20 Lite uit de doos haalt, draait deze op Android 8.1 Oreo. Helaas heeft Huawei er ook voor gekozen om een eigen skin te installeren: EMUI 8.2. Deze skin zorgt ervoor dat de indeling anders is. U moet daarvan houden, maar wij zijn geen fan. Het is net allemaal iets te extreem. Ook staat er veel bloatware op de smartphone. Gelukkig kunt u die apps wel verwijderen, maar wat ons betreft is dat allemaal onnodig dat het er überhaupt opstaat. Bepaalde apps worden aan de bovenzijde afgesneden en dat is echt een fout in de software. Hopelijk wordt dat op korte termijn geüpdatet door het merk.

Camera

De camera ziet er daarentegen wel goed uit. Aan de achterzijde beschikt het toestel over een 24 megapixelcamera en een 2-megapixeldieptesensor. Daarmee kunt u een bokeh-effect maken. De voorkant is voorzien van een 24 en 2 megapixelcamera, waarvan de laatste tevens een dieptesensor is. U kunt de camera-app gemakkelijk bedienen en dat werkt dus naar behoren.

Video’s schieten werkt oké, maar zijn zeker niet behoorlijk. De elektronische beeldstabilisatie doet hier niet haar werk zoals het zou moeten.

Prijs en beschikbaarheid

U kunt de Huawei Mate 20 Lite kopen vanaf 329 euro (prijspeil november 2018). Daarmee is het een mid range smartphone welke de concurrentie aangaat met onder andere de Honor 10 en de Nokia 7 Plus.

Conclusie

De Huawei Mate 20 Lite is een prima mid range smartphone. Vooral de hardware en de accu zijn bijzonder goed te noemen. De camera is relatief goed, maar filmen werkt niet echt naar behoren. Ook de software is niet bijzonder goed te noemen. Dat heeft vooral te maken met de eigen skin. Als u zich daar echter niet aan stoort, is de Huawei Mate 20 Lite een prima keuze.

Voordelen Huawei Mate 20 Lite

  • Prima design;
  • Grote smartphone;
  • 64GB opslaggeheugen;
  • Uit te breiden met tweede simkaart;
  • Zeer goede accu.

Nadelen Huawei Mate 20 Lite

  • Bloatware;
  • Eigen EMUI-skin;
  • Filmen valt tegen.

Nieuwe smartphone kopen?

Wilt u graag een nieuwe smartphone kopen? Dan kunt u mobiele telefoons vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Hierbij kunt u zelf aangeven wat u belangrijk vindt. Zo kunt u onder andere aangeven welk toestel u wilt, welk abonnement bij u past en welke provider uw voorkeur heeft. Optioneel kunt u ook een los toestel kopen in combinatie met een sim only abonnement.

Plaats een reactie

achttien − 10 =