HTC Desire 12 (review)

De HTC Desire 12 is een nieuw budgettoestel. Deze smartphone kost minder dan 200 euro en daarmee is het een aantrekkelijke budgettelefoon. Heeft u weinig budget over voor een smartphone? Dan kan dit model een goede keuze zijn.

Nieuw businessmodel voor HTC?

In de laatste jaren gaat het niet bepaald goed met HTC. Het Taiwaneese merk heeft erg veel moeite om haar smartphones te verkopen. De mobiele tak van het bedrijf lijdt dan ook verlies. Gelukkig zijn de andere afdelingen van het merk nog wel rendabel. Veel consumenten lopen niet echt warm voor de high end toestellen van het bedrijf. Het is natuurlijk ook moeilijk concurreren met andere topmerken, zoals Apple en Samsung.

Wellicht dat het Taiwaneese bedrijf daarom meer geluk heeft in het budgetsegment. Ditmaal betreft het de HTC Desire 12. Is dit het toestel waar we al zo lang op wachten?

Design

Het design van de HTC Desire 12 oogt strak. De opvallende rondingen zijn direct zichtbaar. Alhoewel het lijkt alsof de achterkant van glas is, is de achterkant in feite van plastic. Het is ook een budgettoestel, dus we mogen er natuurlijk ook niet al te veel van verwachten. Vingerafdrukken worden snel zichtbaar op het toestel en dat is toch zeker wel een nadeel.

Alhoewel de plastic behuizing goedkoop aanvoelt, ligt het toestel wel goed in de hand. Een hoesje is, ook gezien de vingerafdrukken, wel raadzaam.

Het model beschikt niet over een vingerafdrukscanner, dus het toestel dient met een code ontgrendeld te worden. Wel heeft de HTC Desire 12 nog gewoon een hoofdtelefoonaansluiting: wel zo fijn.

Beeldscherm

De HTC Desire 12 beschikt over een 18:9 verhouding met een schermresolutie van 720 x 1440 pixels (HD+). De randen rondom het scherm zijn echter nog vrij fors. Echter heeft de HTC Desire 12 geen notch en dat kan natuurlijk wel fijn zijn als u daar niet van houdt. Het scherm is prima voor zijn prijsklasse, maar niet dusdanig om echt urenlang filmpjes op te kijken.

Hardware

De hardware van het de HTC Desire 12 valt enigszins tegen. Het is natuurlijk ook een budgettelefoon en daarom mogen we er niet te veel van verwachten. De chipset bestaat uit een MT6739 van MediaTek. Deze heeft vier kernen (quad-core) die een kloksnelheid van 1,3 GHz kan bereiken. Standaard bedraagt de opslagcapaciteit 32 GB, maar 5,5 GB is al in gebruik genomen door de software en standaardapps. De hardware is dusdanig slecht dat het toestel erg langzaam is. Dat is al het geval bij de standaardinstellingen. Als de telefoon helemaal volstaat met andere apps, zal het toestel nog slomer worden. Spelletjes spelen op deze smartphone is ook een no go. Het verloopt simpelweg niet soepel. De accucapaciteit bedraagt 2730 mAh.

Software

Standaard draait de HTC Desire 12 op Android 7.1.1 Nougat en dat is vrij verouderd. Deze software werd namelijk in oktober 2016 gelanceerd en is daarmee al circa anderhalf jaar oud. Een gloednieuwe telefoon is daarmee voorzien van verouderde software. U mist dan ook verscheidene Android-features, maar hopelijk zal HTC binnenkort wel een update naar Android 8.0 uitrollen.

Binnen de software zit wel een zogeheten ‘Blinkfeed’. Daarmee kunt u ten alle tijden de belangrijke nieuwskoppen lezen. Ook Sense Companion is geïnstalleerd op de smartphone. Dat wil zeggen dat het toestel meldingen verstuurt over de staat van gezondheid van de smartphone. Op basis van uw leefpatroon zal het toestel aangeven dat het belangrijk is om de smartphone op een bepaald op te laden. Dat is dan wel weer een leuke feature.

Camera

De budgettelefoon heeft vanzelfsprekend geen dubbele camera op de achterkant, maar een enkele. Ook is er een selfiecamera aanwezig. Deze heeft een resolutie van 5 megapixels met een f/2.4 diafragma. De camera aan de achterkant heeft een 13-megapixelcamera met f/2.2 en een LED-flitser. De camera maakt overdag op zich nog relatief mooie foto’s. Foto’s maken in de avonduren? Dan is er wel sprake van ruis.

De videokwaliteit valt tegen, omdat er ook een beeldstabilisatie op het toestel zit. Video’s komen dus wel erg schokkerig uit de verf. De autofocus heeft bovendien vrij veel moeite met het scherpstellen.

Prijs

Zoals gezegd kost het toestel minder dan 200 euro. Echter zijn er natuurlijk ook soortgelijke smartphones in deze prijsklasse. Zo is de Motorola Moto E5 Plus ook een goed alternatief. Deze heeft namelijk een batterij van maar liefst 5000 mAh en kost eveneens minder dan 200 euro. Deze is bijna twee keer zo groot als die van de HTC Desire 12. Een ander alternatief is de Nokia 6. Ook dit toestel kost minder dan 200 euro. De Nokia 6 wordt bovendien geleverd met nieuwere software. Ook kunt u het toestel sneller opladen met behulp van Quick Charge 3.0.

Conclusie HTC Desire 12

De HTC Desire 12 is geen toptoestel. Het is een erg compact toestel en het beeldscherm is prima. Echter is de verouderde software zeker een nadeel. Ook de accu is niet briljant. De prestaties van het toestel vallen simpelweg tegen.

Nieuwe mobiele telefoon kopen?

Wilt u graag een nieuwe mobiele telefoon kopen? Start dan direct met smartphones vergelijken. U kunt gemakkelijk filteren op verschillende zaken. Zo kunt u onder andere filteren op smartphones, providers, prijs, internetsnelheid en contractperiode. Een abonnement sluit u vervolgens af binnen slechts enkele minuten. Bij ieder abonnement heeft u standaard nog 14 dagen wettelijke bedenktermijn. Toch spijt van uw keuze? Dan kunt u uw bestelling altijd nog terugsturen.