Gezichtsherkenning bepaalde smartphones onveilig

Steeds meer smartphones beschikken over gezichtsherkenning. Voor verscheidene smartphones is dit wel gewoon veilig, maar bij sommige modellen is dat ook niet het geval. Ook smartphones waarbij u het misschien niet zult verwachten, blijkt dat er lekken zijn. Verscheidene moderne telefoons zijn gevoelig voor de zogeheten ‘fotohack’.

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De organisatie onderzocht 110 smartphones van onder andere Apple, Samsung, Huawei, HMD Global en Sony. Met behulp van een pasfoto of een selfie kon de smartphone ontgrendeld worden.

Gezichtsherkenning bij iPhones en Galaxy-smartphones zijn wél veilig

Gezichtsherkenning bij iPhones en Galaxy-smartphones zijn gewoon veilig. Beschikt u over een van deze smartphones? Dan hoeft u zich gelukkig geen zorgen te maken. 57 van de 110 waren veilig: net iets meer dan de helft dus. De meest veilige smartphones zijn van Apple, Samsung, OnePlus en Huawei. Vooral Apple investeert veel in veiligheid, dus het was ook geen verrassing dat deze aanbieder hiertussen staat. De iPhones laten zich zelfs niet voor de gek houden door 3D geprinte foto’s van eigenaren. Dat zit dus wel goed. Ook de Huawei Mate 20 Pro is een zeer veilige smartphone.

Onveilig

Niet iedere smartphone slaagde in de test. Gezichtsherkenning is dus niet zo veilig als gedacht. Onder andere de populaire smartphones Huawei P20 (Lite), Motorola Moto E5 (Plus), Nokia 7.1, Xiaomi Mi A2 en Sony Xperia XZ2 Premium zijn gewoon te ontgrendelen met behulp van de fotohack. Ook de LG G7 ThinQ en de LG V40 ThinQ zijn te ontgrendelen met behulp van een pasfoto. Wel kunt u op laatstgenoemde toestellen van LG extra beveiliging instellen, waardoor dit niet meer lukt. Niet iedereen heeft dat echter.

Heeft u een onveilige smartphone?

Heeft u een onveilige smartphone als het gaat om gezichtsherkenning? Dan kunt u natuurlijk wachten op een software-update, maar u kunt ook overschakelen naar een ouderwetse code. Op die manier wordt gezichtsherkenning niet langer gebruikt. Via de website van de Consumentenbond kunt u een overzicht bekijken van alle onbetrouwbare smartphones.

Nieuwe smartphone?

Het vertrouwen helemaal kwijt? U kunt hier mobiele telefoons vergelijken en op zoek naar een nieuwe smartphone! Via ons handige vergelijkingssysteem kunt u gemakkelijk en snel verschillende aanbieders met elkaar vergelijken. Via de filterfunctie kunt u op zoek naar uw favoriete smartphone met bijpassende abonnementen op basis van uw belminuten en internetdata.

Plaats een reactie

2 × 3 =