Wilt u graag gasloos wonen? Lees onze tips!

Heeft u momenteel een bestaande woning en is deze nog aangesloten op het gasnetwerk? Dan bent u echt niet de enige in Nederland. Wilt u echter graag gasloos wonen? Dan wordt dat geen eenvoudige taak, maar het is zeker mogelijk. Lees dit artikel maar eens.

Nieuwbouwwoningen

Gasloos wonen is zeker mogelijk. Bij nieuwbouw is het tegenwoordig de standaard. De woning wordt niet eens meer aangesloten op het gasnetwerk. Alles werkt met behulp van elektriciteit. Zo beschikt u over een elektrische warmtepomp, kunt u elektrisch koken en ontvangt u energie via de zonnepanelen. Het is natuurlijk een geweldig concept, want daardoor heeft u ook een flink lagere energierekening.

Bestaande woningen

Voor bestaande woningen is dat nog niet zo eenvoudig. Daar zal immers iets het een en ander moeten gebeuren voordat u daadwerkelijk gasloos kunt wonen. Om bewoners een kans te kunnen geven, stelt de overheid verscheidene subsidies beschikbaar. Daarmee moet het mogelijk worden om duurzame maatregelen door te voeren.

Vaak is het echter wel erg duur en is de keuze voor een nieuwbouwwoning zelfs voordeliger. Wilt u toch lekker graag blijven wonen waar u nu woont? Dan kunt u de onderstaande tips lezen.

1. Goede isolatie is de basis

Goede isolatie is altijd de basis. Zorg er daarom voor dat u uw woning goed isoleert. Veel woningen in Nederland zijn nog steeds niet goed geïsoleerd en dat is echt een gemiste kans. Voorzie uw woning daarom van vloerisolatie, dakisolatie en/of gevelisolatie. Ook mag HR+++ glas natuurlijk niet ontbreken. Door goed te isoleren, gaat er minder warmte verloren gedurende de wintermaanden. Ook blijft het in de zomermaanden koeler in uw woning. Daarmee bespaart u dus ook al flink op uw energierekening. Het is dan echter wel belangrijk dat u goed ventileert.

2. Lagetemperatuurverwarming

Beschikt u over een goed geïsoleerde woning? Dan is een lagetemperatuurverwarming de tweede stap. Deze verwarming werkt veel efficiënter dan haar voorganger en dat scheelt aanzienlijk voor de warmtepomp. Dat is dus goed voor uw portemonnee en goed voor het milieu.

3. Ketel vervangen voor een warmtepomp

Dit is een behoorlijke investering, maar het is een grote stap naar gasloos wonen: de ketel vervangen voor een warmtepomp. Dit is namelijk het duurzame alternatief voor een gasketel. De warmtepomp haalt warmte uit duurzame bronnen en zet dit om naar bruikbare warmte. Er zijn verscheidene mogelijkheden waar u uit kunt kiezen voor bestaande woningen, waaronder een lucht/water warmtepomp en een bodem/warmte warmtepomp. Vaak wordt er gekozen voor een lucht/water warmtepomp, omdat een bodem/water warmtepomp lastiger is voor een bestaande woning. Daarvoor moet er namelijk eerst een bron worden aangebracht en dat is erg prijzig.

Niet alleen een warmtepomp is voldoende. Er zal ook een boiler moeten komen, omdat er niet in een keer veel tapwater kan worden opgevraagd. Als alternatief kunt u ook kiezen voor een all-electric warmtepomp. Houd echter wel rekening met een flinke investering. U kunt hiervoor een subsidie aanvragen.

4. Elektrisch koken

Elektrisch koken is de toekomst. Daarvoor heeft u een inductiekookplaat nodig. De pan zal worden verwarmd in plaats van de plaat. Ook voor de veiligheid is dit dus veel beter. Houd er wel rekening mee dat u andere pannen nodig heeft.

Een ander voordeel van de inductiekookplaat is ook dat de plaat erg gemakkelijk schoon te maken is. Elektrisch koken zorgt niet alleen voor gasloos wonen, maar dus ook nog voor verscheidene andere voordelen.

5. Gasaansluiting kan weg

Heeft u de bovenstaande maatregelen toegepast op uw woning? Dan kunt u echt gasloos wonen. De gasaansluiting kan verdwijnen uit uw woning. U kunt de netbeheerder vragen om uw woning af te sluiten. Dat gebeurt met behulp van een verzegeling. Mogelijk zult u vervolgens uw energiecontract nog moeten aanpassen. Goed moment om over te stappen van energieleverancier misschien? U kunt hier energie vergelijken.

Hoger elektriciteitsverbruik

Gasloos wonen zorgt wel voor een hoger elektriciteitsverbruik. Immers zult u nu elektrisch koken, maar ook wordt de warmtepomp aangedreven door elektriciteit. Daarom is investeren in zonnepanelen geen slechte keuze. Binnen zeven jaar heeft u uw investering terugverdiend.

Plaats een reactie

vier + negentien =