Energie besparen in de woonkamer

Wilt u uw energieverbruik ook graag flink verlagen? Dan kunt u energie besparen in de woonkamer op verschillende manieren. In de woonkamer staan ontzettend veel elektronische apparaten en daarmee zijn er ook veel mogelijkheden om energie te besparen in de woonkamer. Aan de hand van de onderstaande tips kunt u meer geld overhouden én dat uitgeven aan de leukere dingen in het leven.

1. Vermijd stand-by modi

Veel elektronische apparaten kunt u instellen op stand-by. Alhoewel dat natuurlijk wel erg handig is, is het ook een flinke energievreter. Natuurlijk kost een apparaat op stand-by op jaarbasis niet zoveel energie, maar veel verschillende apparaten wel. Zet zowel de computer als de televisie daarom bij voorkeur helemaal uit als u dit voorlopig niet gaat gebruiken. Daarmee kunt u flink besparen op uw energiekosten.

2. Ledlampen

Heeft u ledlampen in huis? Deze zijn aanzienlijk energiezuiniger dan gloeilampen. Ook wanneer u nog goed werkende gloeilampen heeft, is het vooralsnog verstandig om deze te vervangen. Dit zijn namelijk echte energievreters en mogen daarom ook niet meer verkocht worden. Kies daarom bij voorkeur voor ledlampen, want deze zijn ook nog weer een tikkeltje zuiniger dan spaarlampen.

3. Thermostaattemperatuur

U kunt de thermostaattemperatuur ook gerust een graadje lager instellen. Door deze een graden lager te zetten, kunt u ook weer flink besparen op uw energierekening. U kunt namelijk tot wel zeven procent per graden besparen. Doe liever een dikke trui aan in plaats van het continu hoger zetten van de verwarming.

4. Extra kleren

Dat brengt ons ook direct naar de extra tip: trek eens wat extra kleren aan als u het echt koud heeft. Het is natuurlijk wel erg gemakkelijk om de temperatuur in huis te verhogen, maar u kunt ook een dikke trui aantrekken. Zit u voor de televisie op de bank? Pak er dan een dekentje bij!

5. Gordijnen

Sluit de gordijnen in de avonduren om zo te voorkomen dat er warmte verloren gaat. Daarnaast is het belangrijk om de gordijnen op de juiste plek te plaatsen. Zorg ervoor dat u deze niet voor de verwarming hangt. De warmte zal in dat geval namelijk achter de gordijnen blijven hangen en dat is natuurlijk niet gewenst: dat is stoken voor niets.

6. Radiatorfolie achter uw verwarming

Wilt u graag energie besparen in de woonkamer? Ga dan naar de bouwmarkt en koop radiatorfolie. U kunt dit kopen voor slechts enkele euro’s en daarmee kunt u flink besparen. Deze folie is onzichtbaar en is gemakkelijk aan te brengen aan de achterzijde van uw radiator.

7. Sluipverbruik voorkomen

Ieder jaar geven we ontzettend veel geld uit aan sluipverbruik. Dit is energie waar wij niet echt plezier van gehad hebben: bepaalde elektronische apparaten verbruiken namelijk energie zonder dat deze gebruikt worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor een koffiezetapparaat met de stekker in het stopcontact. Ook opladers die in het stopcontact zitten verbruiken zomaar stroom. U kunt dit voorkomen door de stekkers uit apparaten te halen die u niet gebruikt.

8. Zet de lichten altijd uit

Gaat u naar bed toe? Zorg er dan voor dat u de lichten uitzet. Energie besparen in de woonkamer kan erg eenvoudig zijn, maar toch vergeten veel mensen de lichten uit te zetten voordat zij op bed gaan. Bent u iemand die de lichten echt vaak vergeet? Dan kunt u ook gebruikmaken van een schakelklok. Op een bepaald tijdstip gaan de lichten dan automatisch uit.

9. Muren met een lichte kleur

Wist u dat muren met lichte kleuren energiezuiniger zijn? Deze reflecteren het daglicht, waardoor er meer warmte ontstaat. Lichtgekleurde muren zien er ook nog eens erg mooi en modern uit. Haal de kwast er dus maar doorheen als u nog donkere muren heeft.

10. Slimme thermostaat

Heeft u al een slimme thermostaat in huis? Met behulp van dit handige apparaatje kunt u de temperatuur gemakkelijk op afstand regelen met behulp van uw smartphone of tablet. Wilt u graag dat de temperatuur omhoog gaat, vlak voordat u thuiskomt? Of bent u de verwarming juist vergeten voordat u wegging? Met behulp van de handige app regelt u het gemakkelijk.

Hoe bespaar ik nog meer op mijn energierekening?

Wilt u graag nog meer geld besparen? Dan kunt u ook overstappen van energieleverancier. U kunt hier direct energie vergelijken. Hierbij kunt u gemakkelijk online energieleveranciers met elkaar vergelijken. Voer uw postcode + huisnummer en verbruik in en u kunt tot wel 400 euro op jaarbasis besparen. Start direct met vergelijken en hoeveel u kunt besparen op uw energierekening.

Plaats een reactie

zeventien − 7 =