Energie besparen op elektronische apparaten

Er staan ontzettend veel elektronische apparaten in huis. Denk hierbij aan uw computer en de televisie, maar ook aan de grote hoeveelheid keukenapparatuur. Dan hebben we het nog niet eens over uw smartphone, wasmachine of droger gehad. Zo zijn er nog tientallen voorbeelden. Hoe kunt u energie besparen op elektronische apparaten? U leest het in dit artikel.

Vermijd sluipverbruik

Veel apparaten maken nog steeds gebruik van energie als deze uitstaan. Ook de stand-by stand is vaak nog een flinke energieslurper. Laat apparaten daarom ook niet onnodig op stand-by staan. Daar zijn natuurlijk een paar uitzonderingen voor, waaronder de koelkast. Bij de meeste apparaten is stand-by echter niet nodig. Zo kan de televisie helemaal uit als u deze niet gebruikt. Daarvoor kunt u een stand-by killer gebruiken. Dit apparaatje zorgt ervoor dat apparaten ook daadwerkelijk helemaal uitgaan.

Schakelklok

Wilt u graag dat bepaalde elektronische apparaten op een bepaalde tijd aan- en uitgaan? Dan kunt u eventueel ook kiezen voor een schakelklok. Dit handige apparaatje zorgt ervoor dat het apparaat automatisch aan- of uitgaat wanneer u dat graag wilt. Veel mensen gebruiken een dergelijk systeem voor de lampen. Energie besparen op elektronische apparaten is zo wel erg gemakkelijk. Immers heeft u er geen omkijken naar.

Verwijder opladers uit de stopcontacten

Wist u dat opladers ook energie verbruiken wanneer deze helemaal niets opladen? Zorg er daarom voor dat u de opladers uit de stopcontacten verwijderd, indien deze niets opladen. Dat geldt niet alleen voor de oplader voor uw smartphone, maar ook voor uw tablet en/of laptop. Ook de oplader voor elektrische tandenborstel mag er gewoon uit.

Een stekkerdoos met een aan- en uitknop

Met behulp van een stekkerdoos met een aan- en uitknop kunt u gemakkelijk alle elektronische apparaten uitschakelen. U hoeft alleen maar op de schakelknop te drukken en alle apparatuur is al uit. Dat maakt energie besparen op elektronische apparaten wel erg eenvoudig.

Houd uw scherm niet onnodig aan

Veel mensen laten het scherm van de computer aan. Ook de screensaver wordt vaak gebruikt als iemand niet achter de computer zit. Het is echter raadzaam om dit te vermijden. Ook de screensaver verbruikt namelijk energie. Dat is natuurlijk onnodig.

Nieuwe elektronische apparaten kopen?

Wilt u graag nieuwe elektronische apparaten kopen? Dan kunt u ook eenvoudig energie besparen op elektronische apparaten door simpelweg te kiezen voor een energiezuinig model. Als u een nieuw apparaat koopt, is het belangrijk dat u let op het energielabel. De labels zijn verdeeld van A tot en met G. Daar kan nog wat verschil inzitten per elektronisch apparaat. Zo hebben wasmachines ook het label A+++, terwijl een afzuigkap niet ‘verder gaat’ dan energielabel A+.

Met behulp van het energielabel kunt u gemakkelijk zien welke prestaties een apparaat heeft. Vooral voor de grotere energieverbruikers is het raadzaam om een energiezuinig model te kopen. Denk hierbij aan de koelkast, de wasmachine en de wasdroger. Met behulp van energiezuinige apparaten wordt energie besparen op elektronische apparaten nog veel gemakkelijker.

Nog meer besparen?

Wilt u graag nog meer besparen? Dan is het belangrijk dat u profiteert van een scherpe welkomstkorting. Wist u dat u ieder jaar kunt overstappen bij een eenjarig contract? U kunt dan ook ieder jaar weer genieten van een welkomstkorting. Bovendien bent u ervan verzekerd dat u geniet van scherpe energietarieven. Energie vergelijken is gelukkig erg gemakkelijk. Voer simpelweg uw verbruik + postcode en huisnummer in en u kunt direct beginnen met vergelijken. De goedkoopste energiemaatschappij staat altijd bovenaan. Overstappen kan binnen slechts enkele minuten. De besparing loopt gemiddeld op tot bijna 400 euro! Dat is snel verdiend.