Dit verandert in uw zorgverzekering 2019

Op Prinsjesdag 2018 werden de wijzigingen voor de zorgverzekering 2019 aangekondigd. Er zijn zeker een aantal positieve wijzigingen, maar helaas zijn er ook zeker een aantal nadelige wijzigingen. Het grootste nadeel is dat de zorgverzekering 2019 daadwerkelijk duurder wordt.

1. De zorgpremie gaat omhoog

In de eerste alinea hebben we het al verklapt: helaas gaat de zorgverzekering 2019 omhoog. Het kabinet ging er in eerste instantie vanuit dat het jaarbedrag zo’n 124 euro duurder werd. Dat betekent een tientje per maand. Echter lijkt dit toch een beetje mee te vallen. Het bedrag gaat bij de meeste verzekeraars ongeveer vijf euro omhoog. Dat is alsnog zo’n 60 euro per jaar en daarom is het ook raadzaam om te vergelijken en eventueel over te stappen. Mogelijk kunt u het bedrag dan weer besparen en zo ongeveer hetzelfde bedrag als in 2018 betalen. Dat zou natuurlijk wel ontzettend fijn zijn.

2. Maximum eigen bijdrage voor medicijnen

In 2018 (en in de jaren daarvoor) was er geen maximumbedrag voor medicijnen. Voor de zorgverzekering 2019 is dat echter veranderd. De maximum eigen bijdrage is nu namelijk 250 euro. Dit is dus het maximale bedrag dat patiënten moeten financieren als eigen bijdrage voor medicijnen. Omdat er in 2018 geen grens was, zorgde dat soms voor torenhoge rekeningen onder sommige Nederlanders. Zij kunnen in het aankomende jaar dus iets meer naar adem happen. Wel zo fijn.

Verzekeraars vinden dit overigens geen fijne regeling. Zij voorspellen namelijk dat de medicijnen nu veel duurder gaan worden. Heeft u maar af en toe medicijnen nodig? Dan kunt u erop rekenen dat het dus iets duurder wordt. Dat is echter nog niet zeker. Houd echter rekening met het ergste.

3. Eigen risico blijft ongewijzigd

Het kabinet wilde het eigen risico voor 2018 eigenlijk al verhogen. Veel mensen hadden dus ook verwacht dat het eigen risico voor de zorgverzekering 2019 omhoogging. Gelukkig is dat niet het geval. Dit bedrag blijft gelijk aan het huidige jaar, namelijk 385 euro. Dat blijft vooralsnog een fors bedrag, maar gelukkig gaat dit bedrag dus niet omhoog.

4. Paracetamol en voedingssupplementen geschrapt

Zowel paracetamol als voedingssupplementen zijn geschrapt uit de basisverzekering. Dat betekent dat u deze medicijnen nu zelf moet bekostigen. Door deze te schrappen uit de basisverzekering, bespaart de overheid maar liefst 20 miljoen euro op jaarbasis. Veel van deze medicijnen zijn niet bepaald duur en daarom vindt het ministerie van Volksgezondheid dit ook geen onbewuste keuze. Daarnaast worden verscheidene voedingssupplementen geschrapt uit de basisverzekering.

Vooral reumapatiënten gaan dit merken in hun portemonnee. Zij zullen zo’n 100 tot 200 euro meer zorgkosten op jaarbasis moeten bekostigen.

5. Patiënten met COPD

Patiënten met COPD, welke gebruikmaken van oefentherapie, krijgen via de zorgverzekering 2019 wel een vergoeding voor de behandelingen. Momenteel dienen patiënten de eerste 20 behandelingen zelf te betalen. Dat is dus nog wel een fors verschil.

6. Hulp bij overgewicht

Mensen die kampen met ernstig overgewicht, hebben nu vanuit de basisverzekering recht op een vergoeding. Het kabinet bepaalde wel dat de huisarts moet vaststellen of er een vergroot gezondheidsrisico is. Via het programma kunnen mensen leren minder te eten en leren zij te bewegen. Er wordt onder andere gewerkt aan attitude, leefstijl en voeding. Zo’n dergelijk programma wordt veelal aangeboden door diëtisten, maar kan ook worden verzorgd door fysiotherapeuten of leefstijlcoaches.

Wilt u graag overstappen van zorgverzekering 2019?

Zoals u hierboven kunt lezen, veranderen er weer een aantal zaken voor de zorgverzekering 2019. Het kan dus zijn dat u bepaalde aanvullende verzekeringen niet nodig heeft. Andersom kan dat natuurlijk ook: wellicht heeft u juist nu wel een aanvullende verzekering nodig. Vergelijken kan nooit kwaad. Start daarom direct met zorgverzekeringen vergelijken en bekijk wat u voor het aankomende jaar kunt besparen.

U kunt uw zorgverzekering vergelijken vanaf de periode halverwege november tot en met eind december. Zegt u uw zorgcontract voor 1 januari op? Dan kunt u ook nog in de maand januari overstappen. De deadline wordt in dat geval verschoven tot 31 januari. Houd er rekening mee dat, indien u niet bent overgestapt voor 31 januari, u bij uw huidige verzekeraar blijft.

Plaats een reactie

19 − zeventien =