Een cv-ketel of een warmtepomp?

Er worden steeds meer warmtepompen in Nederland verkocht. Deze apparaten zijn energiezuiniger en werken op stroom in plaats van gas. Wel is een warmtepomp erg prijzig. Gelukkig zijn er subsidies beschikbaar. Toch worden er ook nog veel cv-ketels verkocht in Nederland. Waarom is dat eigenlijk zo? Niet in ieder huis kan een warmtepomp worden geïnstalleerd. Dat kan meerdere oorzaken hebben.

Welke warmtepompen zijn er?

Er zijn verschillende warmtepompen. Warmtepompen werken op stroom en dus niet op aardgas. De bekendste varianten zijn als volgt:

  • Hybride model: werkt samen met de cv-ketel;
  • Standalone model: werkt met bodemwater of buitenlucht;
  • Ventilatiemodel: werkt samen met het mechanische ventilatiesysteem.

Vaak wordt de hybride warmtepomp gezien als dé warmtepomp voor bestaande woningen. Op koude dagen kan de ketel dan vooralsnog bijspringen.

Waarom een warmtepomp?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom een warmtepomp verstandig is. Natuurlijk gaat daar eerst een investering aan vooraf, maar op termijn heeft u er zeker veel plezier van.

Isolatie

Indien uw woning slecht geïsoleerd is, zal een warmtepomp hard moeten werken om de verschillende ruimtes in uw woning te kunnen verwarmen. Over het algemeen worden warmtepompen daarom pas interessant als een woning goed geïsoleerd is. Goed geïsoleerde muren, een goed geïsoleerd dak en minimaal dubbel glas is dus erg belangrijk. Huizen die na 2000 gebouwd zijn, kunnen vaak al gemakkelijk een ene dergelijk apparaat in huis nemen. Woningen die tussen 1992 en 1999 gebouwd zijn zullen vaak nog het een en ander moeten isoleren. Voor oudere woningen wordt het vaak een lastig verhaal, mits daar door de jaren heen wel iets aan gebeurd is.

Verwarmingssysteem

De meeste woningen in Nederland zijn aangesloten op het gasnetwerk. Met behulp van cv-ketels en radiatoren worden deze woningen verwarmd. Er zijn echter veel variaties: vloerverwarming, laagtemperatuurradiatoren of gewoonweg de elektrische verwarming. Een warmtepomp kan echter niet met een elektrische verwarming werken. De combinatie is niet altijd mogelijk met traditionele radiatoren.

Cv-ketels

Ouderwetse cv-ketels kunnen bovendien niet worden gekoppeld aan een warmtepomp. Deze ondersteunen dat simpelweg niet. Hr-ketels kunnen dat echter wel. Beschikt uw woning nog over een verouderde cv-ketel? Dan kunt u eventueel kiezen voor het standalone model. Deze vervangt de cv-ketel in zijn volledigheid. Houd wel rekening met een flinke kostenpost.

De grootte van uw woning

Cv-ketels worden ook nog verkocht omdat warmtepompen simpelweg groter zijn. Zo is het in appartementen niet altijd mogelijk om een warmtepomp te installeren. Daar is simpelweg niet altijd ruimte voor.

Overweegt u een warmtepomp?

Overweegt u een warmtepomp in uw woning? Dan is het belangrijk dat u uzelf goed laat informeren. Het is namelijk belangrijk dat uw huis daar wel geschikt voor is.

Alvast beginnen met besparen?

Wilt u graag alvast beginnen met besparen? Dan kunt u energie vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Dat werkt bijzonder eenvoudig. U voert simpelweg uw postcode + huisnummer en verbruik in. Op basis daarvan kan ons handige vergelijkingssysteem berekenen welke aanbieder het voordeligste is. Vervolgens kunt u overstappen met slechts enkele klikken op de knop. Overstappen van energieleverancier duurt slechts enkele minuutjes. Zo eenvoudig is het!

Plaats een reactie

vier × 2 =