CO2-gecompenseerd gas: wat is het eigenlijk?

De term CO2-gecompenseerd gas hoort u steeds vaker voorbijkomen. Steeds meer energieleveranciers bieden deze vorm van gas aan. Het is geen groen gas, maar het reduceert de CO2-uitstoot wel. Hoe zit dit nu eigenlijk? In dit artikel vertellen wij u daar graag meer over.

Wat is CO2-compensatie?

Het CO2-verbruik kunt u op meerdere manieren verminderen. In eerste instantie kunt u kiezen voor een energiecontract met groene energie. Daarmee zorgt u ervoor dat u geniet van groene stroom, welke op een duurzame manier is opgewekt. Ook kunt u kiezen voor CO2-gecompenseerd gas. Daarmee wordt uw gasverbruik gecompenseerd, maar wel betreft het nog een fossiele brandstof. De CO2 wordt weliswaar geproduceerd, maar wordt elders ook weer gereduceerd. Zo blijft de uitstoot effectief op nul.

CO2-gecompenseerd gas

Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle woningen van het gas afgaan, maar op dit moment kunnen we helaas nog niet zonder gas. Wel zijn nieuwbouwwoningen vaak al woningen zonder gasaansluiting. Echter zijn er natuurlijk meer woningen die nog wel aangesloten zijn op het gas. Speciaal voor hen is er CO2-gecompenseerd gas. De uitstoot die wordt veroorzaakt bij de opwekking van gas wordt gereduceerd door het simpelweg te compenseren.

Verschillende projecten

Er zijn verschillende projecten waarin geïnvesteerd wordt. Energieleveranciers kopen certificaten in, welke zich richten op bijvoorbeeld het planten van bossen en bomen. Andere projecten richten zich weer op de aanschaf van windmolens. In veel gevallen kunt u zelf kiezen waarin u wilt investeren. Op die manier maakt de energieleverancier het ook erg persoonlijk.

Welke energieleveranciers leveren CO2-gecompenseerd gas?

Er zijn verscheidene energieleveranciers die CO2-gecompenseerd gas leveren. Daarvoor kunt u energie vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Er zijn verscheidene groene energieleveranciers die deze mogelijkheid bieden, waaronder Eneco, Vandebron, Qurrent, Green Choice en Powerpeers. Voor het gemak kunt u eenvoudig filteren op duurzame energieleveranciers, zodat u alleen de écht groene energieleveranciers in het overzicht treft.

Plaats een reactie

5 × vier =