Bijverdienen via Airbnb? Controleer wel even uw verzekeringen!

Airbnb is een platform waar u uw woning op kunt verhuren. Zodoende kunt u een centje bijverdienen. Maar wat als er iets ontvreemd wordt uit uw woning? Hoe zit het überhaupt met de verzekeringen? Het is niet onverstandig om dat na te gaan.

Verhuurdersgarantie

Bent u lid van Airbnb? Dan biedt het bedrijf u bescherming tot 800.000 euro. Dat betreft echter geen verzekering en het mag ook niet worden gezien als vervanging van uw woonverzekeringen. De verhuurdersgarantie dekt bovendien verscheidene zaken niet, waaronder sieraden, huisdieren, zeldzame kunstwerken, contant geld, waardepapieren, verzamelobjecten of persoonlijke aansprakelijkheid. Daarvoor is het dus vooralsnog van groot belang dat u een inboedelverzekering heeft. Uiteraard kan een opstalverzekering ook.

Inboedel- en opstalverzekering

In de meeste gevallen wordt er bij een ‘normale’ woonverzekering geen schade vergoedt, welke is veroorzaakt door een huurder in uw woning. Heeft u een particuliere inboedel- of opstalverzekering? Dan dekt deze verzekering alleen schade aan uw woning door privézaken. Verhuur valt daar niet onder: immers haalt u hier verdiensten uit. Zodoende zien verzekeraars dit niet als een privézaak.

Het is zelfs zo dat u vaak verplicht bent om te vermelden indien u uw woning voor een bepaalde periode verhuurt. De premie kan daardoor verhoogd worden, maar op die manier is uw woning wel verzekerd. Heeft u niets gemeld aan uw verzekeraar? Dan wordt er in de regel niets vergoed.

Aansprakelijkheidsverzekering

Wilt u uw woning verhuren via Airbnb? Dan is het eveneens belangrijk om de aansprakelijkheidsverzekering eens na te lopen. Een huurder kan namelijk ook schade oplopen, doordat zij in uw woning verblijven. Wie is in dat geval aansprakelijk? De huurder of u? En wat als de huurder u aansprakelijkheid stelt?

Verzekeringen voor verhuurders

Er zijn een aantal verzekeraars waar u terechtkunt als verhuurder. U kunt dan simpelweg een aanvullende dekking afsluiten voor de verhuur. Het is altijd raadzaam om de polisvoorwaarden door te nemen. Zo wordt er weleens een maximumaantal dagen aangegeven dat u uw woning kunt verhuren.

Controleer de polisvoorwaarden

Voordat u een verzekering afsluit, is het belangrijk dat u de polisvoorwaarden controleert. Neem bij voorkeur op voorhand contact met hen op, zodat u weet hoe zij hiermee omgaan. Maak ook direct een vergelijking. U kunt hier aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken en hier inboedelverzekeringen vergelijken.

Plaats een reactie

zeventien + twee =